Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Marinirano povrće
  • 20.06.2021. 10:30

Važne stavke prilikom mariniranja povrća

Konzervisanje povrća u slano-kiselom rastvoru sirćetne kiseline i soli zasniva se na načelu anabioze odnosno metodi kojom se ograničava ili potpuno potiskuje delovanje mikroorganizama stvaranjem nepovoljnih uslova za njihov razvitak.

Foto: Depositphotos/bit245
  • 125
  • 67
  • 0

Prema Pravilniku o kvalitetu proizvoda od voća i povrća, marinirano povrće je proizvod koji se dobija konzervisanjem plodova povrća, njihovih delova ili biološki konzervisanog povrća, sirćetom ili sirćetnom kiselinom. Konzervisanje povrća u slano-kiselom rastvoru sirćetne kiseline i soli zasniva se na načelu anabioze odnosno metodi kojom se ograničava ili potpuno potiskuje delovanje mikroorganizama stvaranjem nepovoljnih uslova za njihov razvitak, objašnjava stručnjak prehrambene industrije Poljoprivredno stručne službe Kruševac Dragana Andrejić.

Povrće konzervisano u ovakvom rastvoru se dodatno i pasterizuje čime se osigurava dodatna sigurnost proizvoda. Ovo je pogodna metoda za preradu raznog povrća kao što je: krastavac, različite sorte paprika, feferoni, cvekla, korenasto povrće - šargarepa, celer, paškanat, rotkva, repa kao i zeleni paradajz, karfiol i različite vrste mešanog povrća - mešana salata.

Kako se priprema?

Marinirati se može sveže povrće ili povrće koje je ranije bilo privremeno konzervisano u slano-kiselom rastvoru veće koncentracije. U oba slučaja povrće mora biti potpuno zdravo, neoštećeno i prethodno pripremljeno. Sem povrća, posebno se priprema rastvor za konzervisanje (marinadni naliv), koji se sastoji od sirćetne kiseline, vode, šećera, soli, mirođije i začina.

Povrće se priprema tako da se odstrane neupotrebljivi delovi, da se ono pere, ljušti, seče i blanšira. Pripremljeno povrće se stavlja u drvenu burad ili u staklenu, limenu ili plastičnu ambalažu, naliva se konzervišućim rastvorom, po potrebi pasterizuje i čuva na nižoj temperaturi, objašnjava Andrejić.

Marinade se mogu pripremati od jedne vrste povrća ili od više vrsta (mešane). Prema jačini sirćetnog rastvora kojim su konzervisane, one mogu biti slabe ili jake. Jake su ako je koncentracija sirćetnog rastvora iznad šest odsto i one se mogu čuvati bez primene kakvih drugih postupaka konzervisanja.

Slabe marinade se obavezno čuvaju u hermetički zatvorenoj ambalaži, prethodno pasterizovane. Pasterizuju se u otvorenim kadama na 80°-85°C kroz 20-25 min. Odmah posle pasterizacije marinade se moraju naglo ohladiti na 40°- 45°C.

Pasterizacija

Kako je ranije za Agroklub rekla diplomirani inženjer prehrambene tehnologije Jelene Izljamović, pasterizuje se na temperaturi od 80 do 90 stepeni i lako se postiže.

"Mogu se u lonac sa vodom poređati teglice sa povrćem, sačekati oko pola sata da voda proključa i time je proizvod zaštićen dok se ne otvori. Kada se otvori, mora da se pojede u određenom roku zato što je došlo do kontakta sa kiseonikom", objasnila je.

Greške u zamrzavanju namirnica, skidanju buđi i zašto konzervans nije najbolja opcija?

Metalna ambalaža sme biti samo od belog lima, iznutra kvalitetno lakirana. Ona reaguje na sirćetnu kiselinu, pa može doći i do stvaranja otrovnih soli, što zavisi od vrste metala. Naročito su opasne soli bakra i olova, pa se marinade koje sadrže makar i tragove tih metala ne smeju upotrebiti za ljudsku ishranu.

Marinade koje nisu pasterizovane čuvaju se odmah nakon proizvodnje na temperaturi od nula do 3°C, oko mesec dana. Za to vreme se obično završi proces difuzije, pri kome se proizvod u dovoljnoj meri impregniše rastvorom, dobijajući specifičan ukus i miris. Posle ovog sazrevanja, skladište se na 8°C. Pasterizovane marinade se čuvaju na tri do 15°C, navodi kruševački stručnjak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Marinirano povrće Sirćetna kiselina Dragana Andrejić Pasterizacija Slano-kiseli rastvor


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]