Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz
  • 12.05.2015. 14:00

Veliki porast uvoza mleka i mlečnih proizvoda

Srbija je značajno povećala uvoz mleka i mlečnih proizvoda ove godine, a za samo prva četiri meseca ove godine, vrednost mlečnog uvoza iznosi šest miliona evra.

Foto: depositphotos.com
  • 145
  • 5
  • 0

Srbija je ove godine duplirala uvoz mleka i sira, a više od šest puta je porastao uvoz kiselomlečnh proizvoda. Samo ove godine, u Srbiju je uvezeno 2.700 tona mleka, mleka u prahu i sireva, više nego duplo u poređenju sa istim lanjskim razdobljem. Vrednost mlečnog uvoza u samo prva četiri meseca ove godine iznosio je šest miliona evra, dok je ta vrednost u istom lanjskom razdoblju iznosila četiri miliona evra.

Istina je da u EU stvara određeni pritisak kada je u pitanju uvoz mleka, ne to nije jedini problem koji muči proizvođače u ovoj oblasti. Postojeći problem povećanog uvoza dodatno povećava i smanjenje izvoza u Rusiju, gde je plasman mladog sira smanjen za 32 % dok je za čak 74 % smanjen izvoz fete.

Kako prenosi portal novosti.rs, sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS Nenad Budimović, istakao je da je ove godine došlo do promene strukture uvoza pa je 100 posto uvoza mleka u prahu iz EU. Budimović je dodao i da se situacija prati na nedeljnom nivou, kao bi se na vreme moglo reagovati, a podsetio je i na prelevmane koje je država uvela za polutvrde sireve. Neophodno je i stalno posmatranje tržišta kako bi se zaštitilo srpsko mlečno govedarstvo.

Kada se govori o budućnosti, svakako ima potencijala tržište arapskih zemalja, gde su posebno traženi sirevi, ali i juneće i pileće meso, a prostor je svakako potrebno tražiti i na ruskom tržištu.

Foto: depositphotos.com; Lisa-Lisa


Tagovi

Uvoz mleka Mlečni proizvodi Srpsko mlečno govedarstvo Tržište arapskih zemalja Juneće meso Pileće meso Sirevi Nenad Budimović Rusija Feta Mladi sir