Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osnaživanje žena
  • 29.01.2025. 16:00
  • Pčinjski okrug, Vranjska Banja

Vetar u leđa: Kroz projekat "Ona zna" Vesna dobila novac za kupovinu profesionalne pećnice

Pećnica treba da joj stigne krajem idućeg meseca iz Italije, pa uveliko pravi planove kako da je na najbolji mogući način iskoristi u poslu kojim se bavi.

Vetar u leđa: Kroz projekat "Ona zna" Vesna dobila novac za kupovinu profesionalne pećnice
Foto: Gordana Nastić
  • 408
  • 132
  • 0

Otkako je dobila bespovratna sredstva za kupovinu konvektomata kroz projekat "Ona zna - Ekonomsko osnaživanje žena", vlasnica Ugostiteljske radnje "Vasilica" iz Vranjske banje, Vesna Arsić, sa velikim elanom obavlja svoj posao. Ova pećnica treba da joj stigne krajem idućeg meseca iz Italije, pa uveliko pravi planove kako da je na najbolji mogući način iskoristi u poslu kojim se bavi. Da je ima u svojoj kuhinji potajno je maštala gotovo od trenutka kada je počela da radi ketering. Međutim, kako nije mogla da priušti ovaj aparat, dala je sebi zadatak da to učini kada joj se ukaže prilika.

Projekat "Ona zna" našla slučajno

Zato, kada je krajem prošle godine na internetu naišla na ovaj projekat požurila je u Razvojnu agenciju Pčinjskog okruga da se raspita pod kojim uslovima može da konkuriše za sredstva, a koja bi upotrebila za kupovinu ove profesionalne pećnice. Kada je čula da je reč o iznosu do 500.000 dinara odmah je prihvatila predlog da uz njihovu pomoć sačini biznis plan na osnovu kojeg će pokušati da dođe do ovih sredstava. Inače, projekat je finanisran od strane USAID-a, između Impact Hub Beograd i Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

"Na ovaj konkurs javile su se 104 preduzetnice, a prošlo je samo 16. Po broju osvojenih poena završila sam na četvrtom mestu i tako stekla pravo da novac dobijem u prvom krugu", priča nam Vesna i naglašava da je po uplati bila u obavezi da plati PDV na uplaćena novčana sredstva u visini od 20 odsto, kako je konkursom i bilo predviđeno.

 

Vest da je prošla na konkursu stigla je dvadesetak dana od konkurisanja tako da je jedva čekala da krenu prve edukacije predviđene ovim projektom, koji je između ostalog podrazumevao da preduzetnice nauče kako da same napišu svoj biznis plan.

"Osim keteringa, u svom biznis planu navela sam da u novoj pećnici želim da pravim i raznovrsna peciva. Poseban akcenat stavila sam na pravljenje hleba od beskvasnog testa. Ova ideja je naišla na odličan prijem kod predavača iz inostranstva, pogotovo kada sam rekla da je ovakav hleb kod nas pravljen pre 150 godina."

Hleb od beskvasnog testa in

O Vesninom beskvasnom hlebu koji obožavaju njeni sugrađani nedavno smo pisali. Ovu vrstu hleba, napravljenog od belog, kukuruznog i speltinog brašna ona je servirala na svom štandu i na ceremoniji dodele vaučera u Beogradu.

U novoj pećnici njen hleb biće samo još ukusniji (foto: Vesna Arsić)

Sav hleb isekla je na tanke kriške i naređala u obliku cveta. Pored njih stavila je i džem od jagoda koji pravi na tradicionalan način, tako da je svako imao priliku da ovu vrstu hleba proba u kombinaciji sa džemom.

Beskvasni hleb Vesne Arsić - bez preklapanja nema dobrog testa

Njen štand je obišla i supruga američkog ambasadora u Srbiji, Džuli Hil, a kada je videla ovaj neobičan hleb zastala je da nešto više sazna o načinu njegove izrade. Vesnin hleb su probali gotovo svi koji su se zadesili u blizini njenog štanda, pa je tanjir na kome je bio poslužen vrlo brzo ostao prazan, što je ovu ženu zlatnih ruku posebno učinilo srećnom.

U planu i pečenje ribe

Po dolasku u Vranjsku banju polako je počela da priprema prostor u svojoj kuhinji gde će da smesti ovu pećnicu koja je sastavni deo svake profesionalne kuhinje u svetu. Jedva čeka i trenutak kad će u njoj početi bez kapi ulja da sprema ribe oslić, papalinu, pastrmku, skušu.

Beskvasni hleb Vesne Arsić - bez preklapanja nema dobrog testa

"Ribe spremljene u ovoj pećnici su izuzetno sočne i ukusne. Verujem da će se posle prvog konzumiranja dopasti mojim kupcima i da posle toga nikada neće poželeti ribu iz friteze", kaže naša sagovornica i ističe da će u njoj pored raznovrsnog jela moći da sprema i peciva i kolače. Sve to će joj znatno olakšati posao.

Inače, ova preduzetnica je tokom prethodnih godina mnogo uložila u kupovinu neophodne opreme za rad svoje kuhinje. Zbog toga se njeno poslovanje često svelo na pozitivnu nulu. Ona je, međutim, pronalazila način da unapređenjem poslovanja stalno ide napred. U svoj biznis polako uključuje i sina i ćerku, jer želi da jednog dana oni nastave tamo gde je ona stala.


Tagovi

Profesionalna pećnica Vesna Arsić Beskvasni hleb "Ona zna - Ekonomsko osnaživanje žena" Konvektomat Unapređenje posla


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Novi zakon o primeni pesticida stupa na snagu ove godine, pa će svi poljoprivredni proizvođači morati da pohađaju obuku profesionalnog korisnika o bezbednoj primeni i rukovanju sredstvima za zaštitu bilja. Šta na to kažu proizvođači? Čitajt... Više [+]