Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vikend farmeri
  • 25.01.2024. 15:00
  • Grad Beograd, Mirosaljci, Lazarevac

Vikend farmer nije pravi poljoprivrednik? Nije, ali jeste moderan

Kad smo pitali, kakvi ste vi to vikend farmeri, Miloš Ivković nam je odgovorio - moderan!

Foto: Julijana Kuzmić
  • 268
  • 67
  • 2

Da odmah budemo jasni, članovi porodice Miloša Ivkovića zaista jesu vikend farmeri, pa im se tako zove poljoprivredno gazdinstvo u selu Mirosaljci, opština Lazarevac. Ali, za sebe kažu su modeni poljoprivrednici.

"Tokom radne nedelje, supruga i ja smo na svojim radnim obavezama u Beogradu, tu gajimo decu koja idu u školu i vrtić. Svakog petka sednemo u kola i odemo na selo. Bavimo se jagodama, gajimo živinu, posejali smo žitarice i polako širimo svoju poljoprivrednu priču", naveo je Ivković i podelio sa nama da za sada su neznatne površine na kojima rade - do jedan hektar.

Najpre su krenuli sa preradom jagode, a ostalo voće počeli su da otkupljuju od prijatelja i poznanika iz Ritopeka i od svega toga prave džemove i sokove.

Jedan jedini šumadijski krem

"Imamo Šumadijski krem od pečene bundeve, suvih kuvanih šljiva, kakaoa i čokolade domaće proizvodnje. Ovo je, premijum proizvod jer ne sadrži hemije ni dodatke, a ima izvrstan ukus."

Sve je moguće onlajn

Količine su tolike koliko mogu u kućnoj proizvodnji da pripreme, ali i žele da sve zadrže u okviru porodične proizvodnje. Ali, pitanje koje se sve vreme nameće jeste kako je moguće održavati proizvodnju samo vikendom?

"Napravili smo sistem da radimo onlajn, imamo kameru i nadzor nad parcelom koja je ograđena, a navodnjavanje radimo putem senzora. Imamo potapajuću pumpu koju pokreće hidromehanički senzor koji se pali preko vajfaja (WiFi)", podelio je Ivković sa nama svoju "foricu" i dodao da je sve ostalo samo dobra organizacija.

Mala proizvodnja ali vredna

Usmereni su ka seoskom turizmu jer su shvatili da blizina Beograda, sat vremena vožnje, može privući goste da provedu u Mirosaljcima aktivni odmor, ispeku svoj prvi hleb, da deca mogu sama da naberu jagode i drugo.

"Želimo da svoju proizvodnju u narednim godinama polako preselimo ka organskom načinu proizvodnje."

Za sada svoje proizvode plasiraju putem društvenih mreža i preporuka, bazara i dostupnih portala.


Tagovi

Vikend farmeri Proizvodnja onlajn Navodnjavanje na senzor Nadzor parcele Miloš Ivković Prerada voća Uzgoj jagoda


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...