Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bezbednost hrane
  • 15.10.2019. 18:00

Vinobran registrovan u ćevapima u tri trgovinska lanca u Sloveniji

Meso u nekoliko velikih marketa u Sloveniji plasirano je potrošačima sa vinobranom. Tačnije, u Merkatoru, Šparu i Tušu prodavani su ćevapi koji su sadržali taj zabranjeni konzervans.

Foto: Depositphotos/defotoberg
  • 376
  • 43
  • 0

Iako vinobran utiče na očuvanje svežine i zadržava primamljivu boju proizvoda i takođe sprečava razvoj mikroorganizama, on ne sme biti deo poluproizvoda od mesa. Vinobran se ne sme korisititi u pravljenju ćevapa, pljeskavica, svežih kobasica i drugih poluproizvoda od mesa.

Tri velika trgovinska lanca u Sloveniji: Merkator, Špar i Tuš, prodavali su ćevape u kojima je pronađen zabranjeni konzervans - vinobran.

Ruska zabrana izvoznicima mesa stvara gubitke

Inspekcija: Odgovorni pojedinci u mesarama

Slovenačka inspekcija saopštila je da ovaj događaj nije rezultat poslovne politike tih trgovinskih lanaca. U saopštenju se navodi da su odgovorni samo pojedinci u mesarama u kojima su pronađeni ćevapi sa vinobranom, a inspektori su izneli taj zaključak posle priznanja jednog od zaposlenih mesara u Šparu u Ljubljani da je dodao vinobran u ćevape.

Osim toga što je ovaj konzervans i alergen, u dva uzorka ćevapa pronađeno je toliko vinobrana, da su se odmah mogli proglasiti nebezbednim za upotrebu.

Zabrana plasiranja potrošačima pomenutih ćevapa trajala je u Merkatoru u Celju od 11. septembra do 3. oktobra, a javnost je preko medija obaveštena tek pre nekoliko dana. Kako se navodi u slovenačkim medijima, nejasno je zašto su informacije o tome došle do javnosti toliko kasnije.

Kontrola počela još početkom juna

Inspekcijska provera počela je još početkom juna redovnom inspekcijskom kontrolom upotrebe aditiva u mesu. Tada je vinobran primećen u dve manje lokalne mesare.

Pre nešto više od mesec dana, inspektori su proširili kontrolu i na velike markete gde je ispitana kontrola upotrebe aditiva u mesu u 22 mesare, 17 ugostiteljskih objekata i u trgovinskim lancima.

Vinobran nije registrovan u mesu u ugostiteljskim objektima, a najviše ga je bilo u mesu koje se nalazi u mesarama velikih marketa. Slovenački mediji podsećaju da je javnost mnogo kasnije obaveštena o ovom događaju.

"Kada na tržištu nađemo bilo kakvu problematičnu hranu odmah obaveštavamo potrošače preko veb stranice. U ovom slučaju to se dogodilo kada je bila završena šira kontrola. Nažalost, posle svega ne znamo koliko je ovakvog mesa prodato na tržištu," prenosi slovenačko Delo.

Konzervans nije dozvoljen ni po propisima koji su važeći u Srbiji 

Odgovornost za ovu situaciju trebalo bi da snose trgovci jer oni moraju da sprovedu internu kontrolu i na taj način provere proizvode koji idu u promet, a tu obavezu i odgovornost imaju po važećim evropskim propisima za bezbednost hrane.

Od proverenih mesara i marketa, samo u dva objekta trgovci su zaista i sproveli ovu kontrolu. U tri male mesare navodi se da radnici znaju da pripreme proizvode od mesa i imaju znanje o dodavanju aditiva, ali u tim mesarama nisu imali odgovor na pitanje kako se to onda vinobran našao u njihovim ćevapima.

"Reč je o izuzecima koji ne odgovaraju visokim standardima kvaliteta. Pooštrili smo internu kontrolu i obavili dodatna uzorkovanja mesa u svim našim objektima. Saslušani su svi mesari, a jednom je izrečena opomena za proizvoljno ponašanje," naveli su u Merkatoru koji je izašao u javnost odmah nakon saopštenja inspektora.

U Tušu su najavili rigoroznije kontrole, ali i saopštili da se vinobran ne nalazi ni u jednom njihovom receptu za proizvodnju ćevapa. Objašnjavaju da je, pronalaženje ovog konzervansa u njihovim proizvodima, izuzetak.

Inače, ovaj konzervans kako prenosi Politika nije dozvoljen u poluproizvodima od mesa (ćevapi, pljeskavice, kobasice) ni po propisima koji su važeći u Srbiji. Prema nezvaničnim informacijama, kontrole na prisustvo vinobrana u mesu redovno se sprovode i događa se, takođe, da uzorci budu pozitivni na prisustvo tog konzervansa.


Izvori

Delo


Tagovi

Vinobran Ćevapi Merkator Špar Tuš Slovenija


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.