Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • STIPS
  • 23.02.2023. 16:30

Viša cena prasadi i jagnjadi, krave za klanje - od 200 do 220 din/kg

Jagnjad su bila skuplja u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Novom Sadu, pošto su se najčešće mogla pazariti za 400 din/kg, a ista cena je zabeležena i u Somboru.

Foto: Depositphoto/varga.jovica@hotmail.com
  • 500
  • 70
  • 0

Dominantna cena teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma dostigla je iznos od 610 din/kg tokom treće sedmice februara na stočnoj pijaci u Kraljevu. Za razliku od njih niža je bila prodajna cena krava za klanje, pošto je dominirao iznos od 175 din/kg. U klanicama na području raškog regiona došlo je do rasta otkupnih cena teladi, pošto je dominirao iznos od 585 din/kg i tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma na 355 din/kg.

U istom periodu bila je niža otkupna cena krava za klanje pomenute rase (280 din/kg). Reporteri STIPS-a iz Šapca zabeležili su rast orkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma u klanicama na području ovog grada i okolnih mesta. Dominirao je iznos od 340 din/kg. U klanicama na području braničevskog regiona evidentiran je rast otkupne cene krava za klanje, pošto je dominirao iznos od 220 din/kg. Obim ponude ove kategorije goveda bio je na prosečnom nivou.

Krave za klanje - 200 din/kg

Na pijaci žive stoke su se tokom treće sedmice februara mogla pazariti telad telesne mase do 160 kilograma po dominantnoj ceni od 550 din/kg, tovna junad telesne mase od 350 do 480 kilograma po dominantnoj ceni od 450 din/kg i krave za klanje za koje su kupci trebali da izdvoje 200 din/kg. Pad otkupnih cena teladi telesne mase do 160 kilograma i krava za klanje evidentiran je u klanicama na području pčinjskog regiona. Otkup se najčešće odvijao po ceni od 280 din/kg. U klanicama na području pirotskog regiona, takođe, je bila niža otkupna cena teladi, pošto je pala na 450 din/kg.

Niža je bila otkupna cena tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma HF rase, pošto je u periodu od 12. do 19. februara dominirao iznos od 260 din/kg. Klaničari sa područja podunavskog regiona protekle su sedmice po nižoj ceni otkupljivali telad telesne mase do 160 kilograma, pošto je dominirao iznos od 480 din/kg. Na pijaci žive stoke u Smederevu je u periodu od 13. do 19. februara izostala prodaja teladi, tovne junadi i ostalih kategorija goveda.

Viša cena prasadi?

U klanicama na području Šapca i okolnih mesta došlo je do rasta otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma. Dominirao je iznos od 380 din/kg. Prasad su bila skuplja u odnosu na prethodni period i na stočnoj pijaci u Smederevu. Prodaja se najčešće odvijala po ceni od 380 din/kg. Rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma evidentiran je u sedmici za nama u klanicama na području južnobanatskog regiona. Dominirao je iznos od 220 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Kraljevu evidentiran je pad prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na dominantnih 320 din/kg. Jeftinije su ,takođe, bile i tovne svinje, pošto je kod grla telesne mase od 80 do 120 kilograma dominirao iznos od 230 din/kg, dok je za grla telesne mase preko 120 kilograma najčešće trebalo izdvojiti 170 din/kg. Klaničari sa područja raškog regiona po nižim su cenama protekle sedmice otkupljivali prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma, obe kategorije tovnih svinja i krmače za klanje.

Protekle je sedmice bila niža cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na stočnoj epijaci u Somboru, pošto je dominirao iznos od 355 din/kg. U istom periodu je zabeležen rast prodajne cene tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma, jer je dominirao iznos od 190 din/kg. Niža je bila otkupna cena tovljenika telesne mase preko 120 kilograma u odnosu na prethodni period u klanicama na području srednjebanatskog regiona. Odgajivači su za otkupljena grla dobijali 190 din/kg. Prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma bila su jeftinija u periodu od 13. do 19. februara na pijaci žive stoke u Nišu. Dominirao je iznos od 420 din/kg.

Skuplja jagnad u Novom Sadu, Kraljevu i Somboru

Jagnjad su bila skuplja u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Novom Sadu, pošto su se najčešće mogla pazariti za 400 din/kg. Rast otkupne cene jagnjadi zabeležen je i u klanicama na području Raškog regiona. Protekle su nedelje otkupljivana najčešće za 380 din/kg. Dominantna otkupna cena ovaca bila je na prošlonedeljnom nivou, iznosila je 150 din/kg.

U periodu od 13. do 19. februara je na stočnoj pijaci u Somboru došlo do rasta dominantne cene jagnjadi na 400 din/kg i pada cene jaradi na dominantnih 300 din/kg uz slabu ponudu i prodaju grla obe kategorije ovaca i koza. Reporteri STIPS iz Požarevca zabeležili su protekle sedmice rast otkupne cene šilježadi na dominantnih 190 din/kg u klanicama na odručju ovog regiona. Obim ponude i tražnje bio je na prosečnom nivou. Na pijaci žive stoke u ovom gradu bilo je u prodaji šilježadi po dominantnoj ceni od 250 din/kg i ovaca koje su se najččešće mogle pazariti po ceni od 200 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Nišu došlo je do pada prodajne cene jagnjadi u odnosu na predhodni period. Promet se najčešće odvijao po ceni od 430 din/kg. U klanicama na teritoriji podunavskog regiona protekle je sedmice bila niža otkupna cena šilježadi. Dominirao je iznos od 240 din/kg. Ova kategorija ovaca bila je jeftinija i na pijaci žive stoke u Smederevu, pošto je dominirao iznos od 260 din/kg.


Izvori

STIPS


Tagovi

Cena teladi Cena krava za klanje Cena bikova Cena prasadi Cena tovnih svinja


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃