Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • STIPS
  • 29.12.2022. 16:30

Viša cena teladi, tovne svinje od 80 do 120 kila - 240 do 300 dinara za kilogram

U južnobanatskom regionu zabeležen je rast otkupne cene tovnih svinja težine od 80 do 120 kilograma, a svinje iste kategorije u klanicama u Šapcu i okolnim mestima beleže pad cene.

Foto: Depositphoto/artfotoss
  • 380
  • 57
  • 0

Klaničari sa područja Šapca i okolnih mesta po višim su cenama u odnosu na prethodni period vršili otkup teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma. Dominirao je iznos od 680 din/kg. Obim ponude i otkupljenih grla bio je dobar, izveštaj je Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije. Rast otkupne cene teladi i krava za klanje SM rase zabeležen je u klanicama na području pirotskog regiona, jer je dominantna cena teladi iznosila 540 din/kg, a krava za klanje 360 din/kg.

Otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma bila je viša u sedmici za nama u klanicama na području šumadijskog regiona. Dominirao je iznos od 300 din/kg. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena krava za klanje SM rase, pošto je dominirao iznos od 220 din/ kg. Obim otkupa obe kategorije goveda bio je prosečan.

U klanicama na području moravičkog regiona evidentiran je rast prodajne cene krava za klanje SM rase na dominantnih 230 din/kg. Pored njih klaničari su otkupljivali tovnu junad i tovne bikove telesne mase preko 500 kilograma, ali su otkupne cene bile na prošlonedeljnom nivou.

Tovna junad o dominantnoj ceni od 450 din/kg

Dominantna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma iznosila je 550 din/kg na stočnoj pijaci u Požarevcu tokom predposlednje sedmice u tekućoj godini. Pored teladi mogla su se pazariti i tovna junad telesne mase od 350 do 480 kilograma po dominantnoj ceni od 450 din/kg. U klanicama na ovom području nije bilo značajnijih promena u odnosu na prethodni period.

Rast otkupne cene prasadi

Rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma evidentirao je reporter STIPS sa područja južnobanatskog regiona, jer se otkup najčešće odvijao po ceni od 250 din/kg tokom protekle sedmice. U klanicama na području Šapca i okolnih mesta došlo je do rasta otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na 380 din/kg i pad otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na 240 din/kg. Otkup obe kategorije svinja bio je dosta dobar.

Otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bile su više u odnosu na prethodni period u klanicama na području južnobačkog regiona. Dominantna otkupna cena prasadi iznosila je 360 din/kg, dok se otkup tovnih svinja najčešće odvijao po ceni od 260 din/kg.

Tovne svinje telesne mase preko 120 kilograma bile su skuplje u sedmici za nama i na stočnoj pijaci u Kragujevcu. Dominirao je iznos od 260 din/kg. Za razliku od njih niža je bila cena krmača za klanje, pošto se prodaja ovijalja najčešće po ceni od 180 din/kg. Slična je bila situacija i u klanicama na području šumadijskog regiona. 

A jagnjad i ovce?

Jagnjad i ovce su tkokom protekle nedelje bili skuplji na pijaci žive stoke u Nišu. Kupci su za jagnjad najčešće trebali da izdvoje 440 din/kg, dok je u kategoriji ovaca dominirao iznos od 220 din/kg. Glavni razlog bio je vrlo slaba ponuda obe kategorije ovaca. Na pijaci žive stoke u Kragujevcu evidentiran je rast prodajne cene dviski u odnosu na prethodni period. Dominirao je iznos od 170 din/kg.

U klanicama na području šumadijskog regiona, takođe je došlo do rasta otkupne cene dviski na 170 din/kg. Reporter STIPS iz Užica je protekle sedmce zabeležio pad otkupne cene jagnjadi u klanicama na području zlatiborskog regiona. Dominirao je iznos od 420 din/kg. 


Izvori

STIPS


Tagovi

Cena teladi Cena krava Cena tovne junadi Cene krmača Cena dviski Cena jagnjadi Cena svinja Cena tovnih bikova


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva