Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 07.07.2018. 12:30

Vratio se iz Moskve da u rodnom Laćarku pravi suhomesnate specijalitete

Branislav Jovanović danas zajedno sa bratom i roditeljima vodi malu porodičnu kompaniju, koja proizvodi sremski kulen, šunke i kobasice, ali sa zaštićenim geografskim poreklom. On sebe ne smatra mesarom, već artistom, koji pravi umetnička dela od mesa. Ti proizvodi su načinjeni da se u njima uživa, a ne da se njima utoli glad.

Foto: Priče sa dušom
  • 1.557
  • 173
  • 0

Branislava Jovanovića, poreklom iz Laćarka, pre desetak godina put je na studije i naučno usavršavanje odveo čak do Moskve. Kako prenose "Priče sa dušom", dok je studirao ekonomiju na najstarijem moskovskom Državnom univerzitetu imena Mihail V. Lomonosov, znao je da će jednog dana vratiti u rodni Laćarak, kod Sremske Mitrovice.

Glavni cilj mu je bio da znanje, iskustvo i kontakte koje je ostvario u Srbiji pametno iskoristi, pokrene sopstveni posao i tako doprinese razvoju našeg društva. Treba pomenuti i to da je paralelno sa studijama u Rusiji, Jovanović pohađao i Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu, postavši diplomirani ekonomista 2014. godine, te da je 2017. godine završio master studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Od sopstvene krenuli u proizvodnju za tržište

Branislav danas zajedno sa bratom i roditeljima vodi malu porodičnu kompaniju Butko („But&Co“) koja proizvodi sremski kulen, šunke i kobasice, ali sa zaštićenim geografskim poreklom. On ponosno ističe da su u Srem očevi preči došli 1730. godine, a majčini 1756. godine, te da se Jovanovići generacijama bave ratarstvom i tovom svinja. Međutim, Branislav naglašava da su oni tek pre dve godine odlučili da pokrenu proizvodnju suhomesnatih proizvoda. Ideja je došla spontano, pošto su kako tvrdi Jovanović, godinama sušili meso za sopstvenu upotrebi. U jednom momentu su se zapitali, zašto svoje proizvode ne bi izneli na tržište. A onda su to i učinili! Oni obrađuju 100 jutara zemlje na kojoj seju pšenicu, kukuruz i soju. Od toga prave stočnu hranu i time hrane svinje na sopstvenoj farmi svinja.

Sremski kulen od mesa sa zaštićenim geografskim poreklom

Branislav Jovanović napominje da su oni najspecifičniji proizvod toga kraja sremski kulen podigli na viši nivo, tako da je sada njihov sremski kulen jedini proizvod od mesa sa zaštićenim geografskim poreklom, koji ima ovlašćenog korisnika na teritoriji Srbije. Prema njegovim rečima, borba da se to ostvari bila je teška i duga, ali je na kraju te bitke on izašao kao pobednik. Ipak, kako dodaje, proizvodnja kulena ne počinje klanjem svinja, nego oranjem njive i ishranom tih domaćih životinja. Branislav, kaže da u njegovoj porodici meso suše oko dve godine, pa zahvaljujući tom vrhunskom kvalitetu, imaju premijum proizvode. Njihovi kulenovi i šunke ne sadrže nikakve aditive, ni nitritne soli. Kako ističe Jovanović, to su pravi, domaći, proizvod bez emulgatora, napravljeni po starom porodičnom receptu.

Mala umetnička dela od mesa

U porodičnom poslu Jovanovića svako ima svoju ulogu, mada im se ponekad poslovne obaveze preklapaju. Branislavljeva majka je inženjer tehnologije i stručno lice, a otac je nadzorni organ, on i brat obavljaju razne druge neophodne poslove. Branislav sebe ne smatra mesarom, već artistom koji pravi umetnička dela od mesa. Ti proizvodi su načinjeni da se u njima uživa, a ne da se njima utoli glad. Kako ističe, svaki kulen, svaka šunka ili kobasica se vizuelno razlikuju, po boji i obliku, ali su slični po ukusu, a industrijski proizvodi se sa njima ne mogu meriti.


Izvori

Priče sa dušom


Tagovi

Branislav Jovanović Laćarak Mladi preduzetnici Sremska Mitrovica Mesni proizvodi Kulen Šunka


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.