• Kiseli kupus
  • 05.12.2018. 18:15

Za šta sve može da se koristi rasol?

Danas u megamarketima i na pijacama možete da kupite već ukiseljene glavice kupusa, ali to nije to, jer nema rasola. Zato bi bilo dobro da sami kiselite kupus, jer ćete tada imati i ovu lekovitu tečnost.

Foto: Bigstock / rainbow33
  • 6.013
  • 92
  • 0

Čarobna tečnost od kiselog kupusa protiv mamurluka - njegovo veličanstvo rasol. Verovatno je svima poznato da je to sok od kiselog kupusa, koji se nalazi u buretu u koje je kupus stavljen radi ukiseljavanja. Sem što se koristi u lečenju posle proslava, njegova dejstva su veoma lekovita. Rasol može da se pije, kao i da se upotrebljava u pripremi raznih čorbica i variva.

Ova, kako je mnogi zovu, lekovita tečnost u sebi sadrži velike količine vitamina B, C, E, K i minerala poput fosfora, kalcijuma, kalijuma, sumpora, bakra, gvožđa, magnezijuma i cinka. Prepun je dobrih bakterija koje pomažu probavnom sistemu.

Osobama koje imaju problem sa probavom, preporučuje se da piju ovaj čarobni napitak, jer je odličan i za jačanje crevne flore.  Rasol je dobar za osobe koje pate od visokog krvnog pritiska, ali i oni kodi imaju arterosklerozu.  Mnogi ga koriste u lečenju reume, astme, čira na želucu i gihta.

Mnogi će reći da je odličan saveznik u borbi protiv mamurluka, ali njegovo dejstvo jača i imuni sistem, pa bi ga trebalo piti tokom zimskih meseci. Za vreme praznika i slava hidrira organizam i nadoknađuje ga izgubljenim elektrolitima.

Ukiselite kupus da biste imali rasol

Danas u megamarketima i na pijacama možete da kupite već ukiseljene glavice kupusa, ali to nije to, jer nema rasola. Zato bi bilo dobro da sami kiselite kupus, jer ćete tada imati i ovu lekovitu tečnost.

Ukoliko kiselite kupus, važno je odabrati glavice kupusa koje nisu trule, i mekane. Bitno je da kupus bude tvrd, sa što manje crnih i braon tačkica i delova. Trebalo bi da odstranite koren glavice pre nego ga stavite da se kiseli. Mnoge domaćice sa glavicama, stavljaju i rendani kupus koji je odličan za salatu, ali i domaćice početnice koje od njega mogu da prave otvorenu sarmu, podvarak i druga jela od ove zdrave namirnice. Preporuka je da se koristi Futoški kupus.

Kupus
Kiseljenje kupusa (Pinterest/Dragana Savicic)

Primera radi, na 25 kilograma kupusa, potrebno vam je oko oko pola kilograma soli, 10 do 15 listova lovora i dve kašičice bibera u zrnu. U bure poslažite red rendanog kupusa, pa red soli sa začinima. Zatim stavite glavice, pa opet rendani, i tako u krug. Sve to dobro sabijajte, da bi kupus pustio sok. Glavice kupusa ne nabijajte previše, kako ne biste oštetili listove.

Kupus prekrijete krpom, na koju se kasnije stavite drveni poklopac i kamen dovoljno težak da čvrsto pritisne kupus. Bure se prekrije stolnjakom i ostavi tri do pet dana.

Nakon toga kamen se izvadi, a ako je potrebno doliva se slana voda. Stavlja se nova krpu i čist poklopac i kamen. Svakih nedelju dana postupak se ponavlja, a siva korica od plesni, ako je ima, ukloni se sa kupusa. 


Tagovi

Rasol Kiseli kupus Kako ukiseliti kupus Futoški kupus


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Put za salaš ;D