Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinovo ulje
  • 29.07.2015. 12:00

Zalihe maslinovog ulja u Španiji kritično niske

Cene maslinovog ulja poreklom iz Španije porasle su na gotovo istorijski nivo, zbog pada proizvodnje i zaraze stabala u Italiji.

Foto: depositphotos.com
  • 75
  • 2
  • 0

Cene maslinovog ulja poreklom iz Španije porasle su na gotovo istorijski nivo, zbog pada proizvodnje i zaraze stabala u Italiji, javlja njujorška agencija Blumberg.

"Zalihe maslinovog ulja u Španiji, najvećem svetskom proizvođaču, pale su na kritičan nivo", navodi se u oceni hamburške istraživačke kompanije Ojl vorld, i dodaje da je toplo i suvo vreme ugrozilo rod u Španiji, a da izvoz u Italiju nije dovoljno oboren da bi se nadoknadile smanjene isporuke u Aziju.

Cene ekstra devičanskog maslinovog ulja iz Španije su prošle nedelje porasle pet odsto na 4.272 dolara po metričkoj toni, što je najviši nivo od aprila 2006. godine i gotovo blizu rekorda, saopštila je kompanija Ojl vorld. "Prilično je zabrinjavajuće poskupljenje maslinovog ulja", izjavio je šef londonske istraživačke kompanije Euromonitor internešnel, Lamin Lauznija.

Proizvodnja maslinovog ulja u Španiji i Italiji je u sezoni 2014/2015, koja se završava 30. septembra, potonula za preko 50 odsto, prema podacima madriskog Međunarodnog saveta za maslinovo ulje.

Stabla masline u južnoj Italiji je ove godine zahvatila bakterija xylella fastidiosa, smrtonosna bakterija koja je 2013. godine prvi put otkrivena u toj zemlji. U pet meseci zaključno sa majem ove godine, Španija je izvezla ukupno 380.000 tona maslinovog ulja, što je za 27 odsto manje u odnosu na isti period lane, navodi kompanija Ojl vorld.

Foto: depositphotos.com; JanPietrusz


Izvori

Tanjug


Tagovi

Maslinovo ulje Proizvodnja Španija Italija Cene Ojl vorld Poskupljenje Lamin Lauznij Stabla masline Bolest Smrtonosna bakterija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta