Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada voća i povrća
  • 18.08.2017. 18:30

Zdravi i ukusni proizvodi iz Kikinde

Smiljana Mraković Gocić iz Kikinde poznata je po svojim salatama i pekmezima, sirupima, a posebno po soku od trnjina, za koji je dobila zlatnu medalju Novosadskog sajma.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 620
  • 43
  • 0

Smiljana Mraković Gocić iz Kikinde nikada nije težila da bude veliki proizvođač. Bavi se poljoprivredom već više od 10 godina. Uzgaja povrće i koristi organska đubriva. Sve što se ne proda kao sveže - prerađuje se.

Salate, sokovi, pekmez

Upravo je zbog svojih proizvoda, koje pravi i skupljajući biljke, postala poznata i van Banata.

"Uzgajamo sve. Za ajvar su mi potrebni i paprika i paradajz i plavi patlidžan. Radim sve vrste salata - mešanu, cveklu, kornišone, turšiju, karfiol, papriku punjenu kupusom. Radim pekmeze i sokove, a posebno sirup - koktel cvekla, limun šagarepa, koji je vitaminska bomba", predstavlja ponudu Smiljana.

Uskoro će stići i zova, od čijih cvetova se pravi sok, a od bobica sirup, koji je dobar za kožu i pluća, Isprobala je čak i pekmez od zove, za koji kaže da podseća na kupinu.

Nagrada za sok od trnjina

Proizvodnja teži ka organskoj, ukoliko obezbedi neophodna sredstva. Želja joj je da dobije I sertifikate. U međuvremenu, ove godine je osvojila zlatnu medalju Novosadskog sajma za kvalitet soka od trnjina.

"Sok od trnjina se ne kuva. Ona se zagreva do doređene temperature, da omekša, ali da ne izgubi svoje sastojke. Onda se radi pasiranje i sve ostalo", kaže Smiljana.

Objašnjava da je sok po sastavu najsličniji aroniji. Dobar je za krvu sliku, za dijabetičare, za imunitet. Kada ga pijete, dovoljna je jedna čaša. Trnjinu nalazi pokraj pruge, a žarište je u napuštenom vojnom objektu.

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana biljna vrsta

Zova

Zova

Engleski naziv: Black elder, elderberry | Latinski naziv: Sambucus nigra L.

Zova je većinom drvenasta biljka, dok se ređe može naći kao zeljasta višegodišnja biljka. Poznato je 40-tak vrsta zove, a sve su pripadnice roda Sambucus. Rasprostranjene su... Više [+]

Salata

Salata

Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosečno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih materije i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Tagovi

Smiljana Mraković Gocić Kikinda Zova Trnjina Ajvar Sok Sirup Pekmez Salata Zlatna medalja Novosadski sajam


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]