Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bezbednost hrane
  • 24.05.2019. 10:00

Zelena salata sa plavim mrljama završila u rukama potrošača. Inspekcije se to ne tiče?

Na društvenim mrežama nedavno se pojavila fotografija zelene salate sa plavim mrljama i granulama koja je kupljena u jednoj beogradskoj prodavnici. Korisnici tvrde da su plave fleke i granule ostaci pužomora - otrova za puževe.

Foto: Vladimir Jovanović
  • 1.127
  • 61
  • 0

Vladimir Jovanović je nedavno u jednoj beogradskoj prodavnici kupio salatu na kojoj se nalaze plave mrlje i granule. Neuspešno je pokušao čitav slučaj da prijavi inspekciji, jer su ga prebacivali s jedne službe na drugu. Na kraju je svoje iskustvo podelio na društvenoj mreži, kako bi javnosti skrenuo pažnju na ovaj ne tako bezazlen problem. 

Za Agroklub kaže da je u maju mesecu, kupio salatu, a da su se na dve od tri pušle nalazile plave mrlje. "Supruga je prvu salatu bacila, a drugu smo slikali nemajući predstavu šta je to što se na njima nalazi. Prvo smo želeli da alarmiramo inspekciju, nadajući se da će oni rešiti ovaj problem. Otišli smo do sanitarne inspekcije, jer nam se nalazi u blizini, ali nisu hteli da nas prime. Obraćali su nam se kroz zatvorena staklena vrata. Kada je ta žena unutra videla da je moja supruga ne razume, otkačila je rečima da ide u veterinarsku inspekciju," kaže Jovanović. 

Ipak, ni tu nije bio kraj, pošto su ih u veterinarskoj inspekciji dalje uputili na fitosanitarnu i poljoprivrednu. Zatim, je njihova borba da prijave čitav slučaj nadležnim službama nastavljena i dalje, a na kraju im je u fitosanitarnoj inspekciji rečeno da im se obrate pismeno. 

Salata kupljena u beogradskoj prodavnici

Salate sa plavim mrljama i ranije dolazile do kupaca?!

Nakon nekoliko dana Jovanović odlučuje da iz očaja slike okači na svoju Fejsbuk stranicu kako bi kako kaže upozorio ljude da paze šta kupuju. "Hoću da naglasim, veoma jasno da ova objava nema za cilj da stvara paniku u narodu," kaže Jovanović.

Posredstvom raznih komenatar kako dalje objašnjava saznaje da je takvih slučajeva bilo i ranije, a da su i beogradski mediji o tome izveštavali. U komentarima su ljudi davali svoja objašnjenja, te su neki tvrdili da je reč o plavom kamenu, potom da je reč o pesticidima i na kraju, da bi to mogao biti i pužomor. Njemu se javilo pet poljoprivrednika koji tvrde da se radi o pužomoru u granulama koji tako izgleda u dodiru s vodom.

Plave mrlje na salati 

Pužomor se baca pored nikako na biljku!

Iako smo u utorak prosledili fotografije sporne salate, kao i pitanja u vezi sa ovim slučajem na različite adrese nadležnih inspekcija, nismo dobili povratnu informaciju niti objašnjenje o čemu se zapravo radi. Istovremeno ostali smo uskraćeni za informaciju o tome da li je reč o pužomoru ili nekoj drugoj supstanci, te koliko je ona opasna po zdravlje ljudi, te kako je uopšte dospela u ruke potrošača. 

Ipak, na jednom od komentara ispod objavljenog teksta na društvenoj mreži o salati sa plavim mrljama stoji to, da se pužomor primenjuje tako što se baca pored, na zemlju, odnosno nikako ne na biljku. U komentaru stoji i to da je onaj ko je tretirao ovu salatu najverovatnije bacao granule po salati odozgo što se ne radi, a da salata nije za upotrebu.

Kao što smo ranije pisali najčešći način suzbijanja puževa u praksi je primena gotovih fabričkih limacidnih mamaca na osnovu aktivne materije metaldehida, koji u ekološkoj poljoprivredi nisu dozvoljeni i preparat na osnovu aktivne materije fero - fosfat, koji se može upotrebljavati u ekološkoj poljoprivredi.

Puževi golaći u bašti - kako ih se rešiti na prirodan način?

Navedene preparate potrebno je koristiti prema uputstvima proizvođača ili prema Fitosanitarnom informacionom sistemu.


Tagovi

Uzgoj salate Pužomor Limacidni mamac Inspekcije Vladimir Jovanović


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.