Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opština Ruma
  • 29.08.2015. 14:00

93 miliona dinara pomoći poljoprivredi

Pored sredstava za komasaciju, čišćenje kanalske mreže i šljunčanja atarskih puteva, Opština Ruma je izdvojila i dodatnih 6.000 dinara za naknadu protivgradnim strelcima, a kako bi se održala funkcionalnost protivgradne zaštite na teritoriji Opštine Ruma.

  • 109
  • 7
  • 0

Opština Ruma je izdvojila dodatnih 6.000 dinara za naknadu svakom protivgradnom strelcu. Lokalna samouprava se odlučila da novčano stimuliše strelce, kako bi se održala funkcionalnost protivgradne zaštite na teritoriji Opštine Ruma.

Pomoć protivgradnim strelcima

"Želimo da pomognemo protivgradne strelce. Ti ljudi obavljaju jedan veoma odgovoran posao, ali je njihova mesečna naknada izuzetno mala i od Operativnog centra oni dobijaju po 2.400 dinara. Zato smo se odlučili da pomognemo, i Opštinsko veće je na sednici podržalo Predlog o sufinansiranju, odnosno da za svakog strelca izdvojimo još po 6.000 dinara. To su takođe skromna sredstva, međutim, znamo da su dobrodošla", kazao je predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić.

Slađan Mančić
Slađan Mančić, predsednik Opštine Ruma

Naknada za strelce će se isplaćivati dvomesečno, za period od 15. maja do 15. oktobra. U Opštini Ruma je od 12 protivgradnih stanica, trenutno aktivno njih osam, sa po dva strelca. Predsednik Mančić je izrazio nadu da će ova novčana stimulacija aktivirati i preostale stanice.

Opština Ruma je nedavno uručila Ministarstvu unutrašnjih poslova 14 protivgradnih raketa. Za kupovinu ovih raketa Opština Ruma je izdvojila 474.936,00 dinara sa PDV-om.

Kupljene su visoko dometne rakete "Trayal D8", koje je MUP naknadno distribuirao protivgradnim stanicama u Opštini Ruma.

Iz opštinkse kase 93 miliona dinara za poljoprivredu

Dušan Ljubišić
Dušan Ljubišić

u razgovoru s našim novinarom

Ovo nije jedina pomoć poljoprivrednim proizvođačima u opštini Ruma. Iz opštinske kase opredeljeno je ukupno 93 miliona dinara kao direktno davanje u proizvodnju od koje živi najveći broj građana. "Ovo je prvi put da se iz opštinske kase na ovakav način pomaže poljoprivredi”, kaže načelnik Opštinske uprave u Rumi, Dušan Ljubišić.

"Pored nabavke protivgradnih raketa, 35 miliona dinara je potrošeno za čišćenje kanalske mreže u opštini. Od tog iznosa 16 miliona je iz budžeta opštine, a preostali deo iz pokrajinske kase. Takođe iz budžetskih sredstava finansira se proceces komasacije, a značajna sredstva izdvojena su i za uređenje atarskih puteva", kaže Ljubišić.

Poljoprivrednici zadovoljni

U razgovoru sa poljoprivrednicima u opštini Ruma, može se zaključiti da podržavaju ovakav vid pomoći. Kažu najvažnije od svega je da je kompletna kanalska mreža očišćena i da sada manje strahuju od većih padavina. Još uvek se sećaju prošlogodišnjih poplava, kada su zbog zapuštenih kanala oranice bile pod vodom. Poljoprivrednici smatraju da pored toga što opština subvencioniše kamate kod poslovnih banka, ne bi bilo loše da se subvencioniše i osiguranje useva. Još uvek značajan broj poljoprivrednika nema naviku da useve osigura, što prema rečima stručnjaka treba da postane obaveza svakog poljoprivrednika.

Opština obećava i dalju pomoć

Upravo subvencionisanje osiguranja useva biće sledeća mera podrške poljoprivrednicima. "Sigurni smo da će osiguranje useva biti subvencionisano od naše strane. U sledećem budžetu biće sredstava i za to, jer očekujem da će iznos za agrar u sledeđoj godini biti i veći od 93 miliona dinara“, zaključuje načelnik Opštinske uprave Dušan Ljubišić.

Foto:depositphotos.com; Tunedin61


Tagovi

Protivgradni strelci Pomoć Poljoprivrednici Protivgradne rakete Opština Ruma MUP Kamate Kanalska mreža Komasacija Atarski putevi Dušan Ljubišić Slađan Mančić Subvencionisanje kamata Subvencionisanje useva


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".