Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz pšenice
  • 28.03.2023. 10:30

Ako hoćemo da izvezemo pšenicu, moramo još da spustimo cenu?

Sporazum Rusije i Ukrajine sredinom marta, svetskom tržištu je obezbedilo pšenicu po ceni od 16 dinara.

Foto: Depositphoto/alfostyk@gmail.com
  • 2.011
  • 223
  • 0

Zalihe pšenice u Srbiji i to one koje su stvarni viškovi, iznose oko 800.000 tona i čine 25 odsto ukupnog roda pšenice i ako naša pšenica, koja je sada, na primer, od ukrajinske skuplja za oko 7,5 dinara po kilogramu, ne bude konkurentna po cenama - novu žetvu dočekaćemo sa velikim količinama neprodate pšenice, izjavila je za Tanjug Sunčica Savović iz Udruženja Žita Srbije.

Sporazum Rusije i Ukrajine sredinom marta, svetskom tržištu je obezbedilo pšenicu po ceni od 16 dinara, piše dalje RTS.

"Razlika u ceni između naše pšenice i ukrajinske je značajna imajući u vidu troškove transporta do pretovarne luke Konstanca koja je najznačajnija pretovarna luka za srpske žitarice i uljarice na putu ka svetskim kupcima", rekla je Savovićeva.

Odgovarajući na pitanje da li će cena pšenice padati, kaže da kada se pogleda svetski bilans ove žitarice, potpuna je ista situacija u Bugarskoj, u Mađarskoj i u Rumuniji gde su količine dostupne za izvoz velike, a još im je nezahvalnija situacija nego kod nas, jer se ukrajinska pšenica u zemlje EU uzvozi bez carine.

Bankrotiraće zbog ukrajinskog žita - EK ne vidi problem u putevima solidarnosti

"Dok je na snazi sporazum o transportu žitarica crnomorskim koridorom, ne postoji bitniji razlog da cenu pšenice primora da ide uzlaznom putanjom", kaže ona.

Podsetimo da su zvog niske cene pšenice i velike količine koja je u skladištima, braničevski ratari planirali protest, koji je otkazan zbog dolaska ministarke poljoprivrede i načelnog dogovora oko rešenja problema. 


Tagovi

Cena pšenice Izvoz pšenice Sunčica Savović Pad cene Sporazum o transportu žitarica


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...