Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AMIS procene uslova za useve
  • 14.06.2018. 17:00

AMIS: Globalna proizvodnja pšenice biće nešto manja od prošlogodišnje

Najnoviji izveštaj tržišnog nadzora objavljen u Informacionom sistemu poljoprivrednog tržišta (AMIS) pokazao je različite uslove za useve, sa nekoliko glavnih proizvodnih područja.

Foto: Bigstockphoto/kadmy
  • 312
  • 17
  • 0

Najnoviji izveštaj tržišnog nadzora objavljen u Informacionom sistemu poljoprivrednog tržišta (AMIS) pokazao je različite uslove za useve, sa nekoliko glavnih proizvodnih područja.

Uslovi za useve pšenice u EU uopšteno su zabeleženi kao povoljni, iako je zebeležen nedostatak padavina u delovima istočne i srednje Evrope. Vruće vreme i nedostatak padavina bili su ključni za posmatranje određenih područja u mnogim zemljama, kao i u regionima kanadske prerije, južnih delova velikih nizija u SAD-u, u južnoj Ukrajini, Rusiji i istočnoj Australiji. Svi pate od nedostatka padavina.

Međutim, konzorcijum AMIS-a povećao je prognozu globalne proizvodnje pšenice 2018/19 zbog povećanja proizvodnje u Indiji i Argentini. Globalna proizvodnja pšenice revidirana je za 3,5Mt od prošlomesečnih procena na 754,1Mt, iako je to ispod proizvodnje 2017. godine kada je bilo 757,2Mt.

cd
AMIS karta sa različitim uslovima za pojedine useve

Prognoza za useve kukuruza i soje sezone 2017/18 manje su od idealnih, a argentinski usevi soje i brazilski usevi kukuruza kao međukultura poslednjih nekoliko meseci su patili od vremenskih neprilika. Nasuprot tome, uslovi za proizvodnju soje i kukuruza izgledaju povoljni za sezonu 2018/19 i u SAD-u i Evropi u ovom trenutku.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

AMIS Karta useva Pšenica Poljoprivredno tržište Padavine Kukuruz Soja


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D