• Paljenje korova
  • 02.02.2019. 12:00

Bacačem plamena protiv korova u organskoj poljoprivredi?

U američkoj kompaniji Flejm Inženjering koja je specijalizovana za uklanjanje korova plamenom, objašnjavaju kako se ovde radi o uništavanju strukture u samom listu biljaka, tako da više ne mogu obavljati fotosintezu i rasti.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 1.655
  • 440
  • 1

Smanjenje pesticida i hemije uopšte, sve je veći trend u poljoprivrednoj proizvodnji. Kako bi tome doskočili, pojedini poljoprivrednici u organskoj proizvodnji pronašli su, navodno delotvorno rešenje za smanjenje upotrebe pesticida - paljenjem korova. 

Ipak, ne radi se o klasičnom paljenju strništa o čemu smo već pisali i za kog se zna da je, em opasan za ljude i imovinu, em loš za sam kvalitet zemljišta. 

Pališ strnište? Sam si sebi najveći neprijatelj!

Kao što se može videti u videu ispod teksta, traktor je opremljen bacačima plamena koji temeljno uništavaju korov. 

U američkoj kompaniji Fjelm Inženjering (Flame Engineering) koja je specijalizovana za uklanjanje korova plamenom, objašnjavaju kako se ovde radi o uništavanju strukture u samom listu biljaka, tako da više ne mogu obavljati fotosintezu i rasti. 

"Paljenje korova je nešto što volimo nazivati "sporim ubijanjem". Ovako uništavate staničnu strukturu u listu biljke, čime sprečavate fotosintezu, a tako uništavate i korenski sastav. Da, plamen će uništiti i korenje, čak i na velikim korovima. Uočićete efekt zaostajanja u rastu, a korov će biti uništen u roku od nekoliko dana, zavisno od toga koliko je korenski sistem već uspostavljen i koliko dugo je biljka bila izložena plamenu", kažu u kompaniji Flejm Inženjering gde ističu kako plamen uništava i staništa insekata

Osim ovakvog nastavka za traktor, ta američka kompanija proizvodi i manje bacače plamena kojim se može uništiti korov na manjim površinama. Njihova cena nije istaknuta na stranicama te kompanije nego se može dobiti na upit.

Ipak, treba podsetiti da pravi organski proizvođači i oni koji poštuju prirodu, neće uništavati korov i štetočine paljenjem jer se na ovaj način gubi potencijalna organska masa. Tu su i živi organizmi tla koji su itekako potrebni za razgradnju materije, fiskiranje azota, iz vazduha i druge procese koje tlo čini živim. 


Tagovi

Paljenje korova Bacač plamena Živo tlo Paljenje strništa Fotosinteza


Autorka

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

[Da se pohvalimo] Regionalna kancelarija "Scarybird" za Istočnu Evropu i Balkan i distributer "EcKER... Pročitaj celu belešku »

@EcKER doo