Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bakarni plug
  • 12.05.2016. 08:30

Bakarni plug: SF ili budućnost obrade zemlje?

Zašto je Viktor Šauberger insistirao na obradi zemlje bakarnim alatima?

Foto: Samphire/bigstockphoto.com
  • 6.953
  • 321
  • 0

Viktor Šauberger bio je čovek prirode koji je od nje, za razliku od današnjih ljudi, učio. Moto mu je bio "kapieren und kopieren" ili jednostavno rečeno, shvati i kopiraj prirodu.

Šauberger nam je u amanet ostavio sveobuhvatan i holistički pristup razumevanja prirode. Osmislio je ekološki prihvatljivu tehnologiju i uređaje koji stvaraju implozivnu energiju da bi oslobodio čovečanstvo robovanja destruktivnim izvorima energije. Premda šumarska tradicija u njegovoj porodici traje više od 400 godina, njegov otac je nameravao da je prekine.

Međutim u tome nije uspeo, jer se nakon Prvog svetskog rata Viktor kući vratio ranjen i nastavio porodični posao, što mu je i bila želja. U šumi je stekao prva znanja o kretanju i energiji vode. Noću je, vrebajući krivolovce na pastrmke, otkrio da voda u reci ima veću snagu noću nego danju, kao i to da je tok najjači za vreme punog Meseca. Zvali su ga još i čarobnjakom vode.

Eksperiment oranja bakarnim i čeličnim plugom na istoj njivi

Šauberger je pažljivim posmatranjem otkrio da upotrebom gvozdenog pluga dolazi do oslobađanja toplote zbog čega se omekšava njegov spoljašnji sloj. To je uzrokovalo padanje gvozdene prašine na zemljište. Te čestice gvožđa bi se ubrzo pretvarale u rđu koja uzrokuje električno pražnjenje između vlažne zemlje i atmosfere čime se isušuje zemlja i tako smanjuje njena plodnost.

Znajući da zemljište bogato bakrom dobro zadržava vlagu, Šauberger je odlučio da napravi eksperiment u kojem će zemljište obogatiti tim elementom. To je učinio tako što je gvozdeni plug prelio bakrom. Ogled koji je izveden takvim plugom bio je više nego zadovoljavajući. Kulture koje su bile posejane na mestu oranja bakarnim plugom davale su 8-10 puta veće prinose bez korišćenja veštačkih đubriva od biljaka posejanih na mestu koje je uzorano klasičnim čeličnim plugom i tretirano veštačkim đubrivima.

Povećan prinos i bolje zadržavanje vlage u zemljištu

Prinos na jednoj farmi blizu Salcburga povećan je za 50%. Vremenom su takvi eksperimenti pokazali i dodatne velike prednosti. Razlika je postala još uočljivija kada se povećala brzina oranja jer je trenje između zemljišta i odgovarajućeg dela pluga bilo veće.

Ovaj efekat veće brzine uzrokovao je sporo raspadanje bakarnog pokrivača, a minijaturne bakarne čestice koje se razlažu u zemljištu proizvode katalitički efekat koji omogućava bolje zadržavanje vode u zemljištu i dodatno povećava kvalitet oranja. Do ovih saznanja došao je korišćenjem plugova koji su bili potpuno prekriveni ili su celi napravljeni od bakra. Razlaganje bakarnih čestica pod zemljom pri tome ne kvari magnetnu permeabilnost zemljišta, kao što to čine gvožđe ili čelik.

Biljke otpornije na štetočine

Bilje gajeno na zemlji oranoj i drljanoj bakarnim plugom pokazalo se kao otpornije na štetočine i imalo je manje potrebe za azotnom prihranom. Nakon što je proučio pokrete krtice, Šauberger je dizajnirao plug s centripetalnim kretanjem. Takvom plugu zemljište nije pružalo gotovo nikakav otpor, pa su izostali pritisak, trenje i zagrevanje koji dovode do gubitka vlage u zemljištu. Masovnoj proizvodnji takvih plugova isprečila se industrijska proizvodnja veštačkih đubriva.

Međutim, pošto izrada čitavog pluga od bakra ima svoje nedostatke, bilo bi najpraktičnije prekriti delove pluga slojem bakra. Zašto cela tehnologija nije zaživela još pre 60 godina? Nemački i austrijski poljoprivrednici tvrdili su da će biti previše hrane pa će ona propasti. Nemalu ulogu u tome je imala i industrija veštačkih đubriva i sa njima povezani dobavljači sirovina koji bi u takvoj proizvodnji potpuno nestali.

Danas se bakarni alati za obradu zemlje koriste u permakulturi širom sveta, a možete ih pronaći samo ako dovoljno duboko kopate.

Foto: Samphire/bigstockphoto.com


Tagovi

Bakarni plug Viktor Šauberger Obrada zemlje Gvozdeni plug Permakultura Veštačka đubriva


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]