Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Komasacija
  • 19.10.2018. 12:15

Banat: Komasacija izaziva (ne)zadovoljstvo

Dok su neki poljoprivrednici zadovoljni što će imati ukrupnjenu oranicu, drugi se bune zbog čega im je parcela skraćena.

Foto: Wikipedia / Jozefsu
  • 677
  • 34
  • 0

U Srbiji se prosečno obrađuju oko pet hektara zemlje. Često parcele nisu iz jednog dela, neko postoji više manjih parcela na različitim lokacijama. To svakako umanjuje ekonomičnost proizvodnje. Kao rešenje pojavila se komasacija, odnosno ukrupnjavanju poseda. Međutim, njom vlasnici često nisu zadovoljni. Tako je u srednjobanatskim selima Botošu i Banatskom Karađorđevu, gde su dogovori o komasaciji trajali mesesecima, piše RTS.

Duplo manje parcela nakon komasacije

Atar Banatskog Karađorđeva se prostire na 5.500 hektara. Geometri postavljaju nova kamena obeležja na ivice premerenih parcela, kojih će biti duplo manje nego ranije. Kako kaže izvođač radova na komasaciji Stevan Stejić, bilo je uneto oko 4.200 parcela, a sada će ih biti 2.100. U odnosu na prethodni položaj, njive su pomerene do 10 metara levo ili desno.

"Bolje je ukrupnjavanje, jer je za dalji rad bolje veći komad od manjeg", smatra poljoprivrednik Božidar Janjatović, dok su nezadovolnji oni pored čijih njiva će proći kanal za navodnjavanje. "Moju parcelu su skratili za oko 1 m 70 cm i uža je. Zbog čega ja nekom da dam na 11 hektara 22 ara? Meni komasacija ne treba", kaže poljoprivrednik Rade Maljković.

Od 142 prigovora 74 usvojeno

Komasaciju je rađena da bi se planski uredio prostor za buduće kanale, atarske puteve i da bi ratari imali veću parcelu umesto više usitnjenih, kažu u lokalnoj samoupravi u Žitištu. Nezadovoljni su imalu pravo žalbe Komisiji za komasaciju, a mogu da podnesu i prigovor Ministarstvu poljoprivrede ili da pokrenu sudski postupak.

"Od 1.050 učesnika bilo je 142 prigovora. 58 prigovora je odbijeno, 10 prigovora delimično usvojeno. Ostali prigovori su usvojeni i izašlo se ljudima u susret", navodi načelnik Opštinske uprave Žitište Mladen Ajduković.

U Vojvodini komasacija sprovodi u 27 lokalnih samouprava. Za te namene Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu obezbedio je bespovratno oko 57 miliona dinara.


Izvori

RTS


Tagovi

Komasacija Ukrupnjavanje poseda Žitište Banatsko Karađorđevo Stevan Stejić Mladen Ajduković.


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.