Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vreme žetve
  • 19.09.2023. 07:30

Berba kukuruza - ne sme da bude ni prerana ni prekasna

Najvažnije je odrediti optimalno vreme berbe i pripremiti kombajn.

Foto: Depositphotos/fotosedrik
  • 273
  • 39
  • 0

Berba kukuruza u klipu i za zrno je pred samim vratima. U zavisnosti od veličine parcele možemo je obaviti ručno ili pomoću namenskih kombajna.

Ručna berba je naporna i zahteva da se rukama svaki klip odvoji od stabljike. To možemo uraditi tako što odvajamo obučen klip ili prethodno odvojimo ovojne listove.

Podešavanje kombajna često znači rešavanje nepredviđenih problema, ali što se bolje pripremimo to ćemo imati manje zastoja na polju.

Kako pripremiti berač kukuruza i na šta obratiti pažnju pre berbe?

Tako ćemo izbeći osipanje klipa, lom zrna i kvarove koji mogu umanjiti prinos i rezultate.

Odredite optimalno vreme

Kako bi bila što rentabilnija, potrebno je odrediti optimalno vreme berbe. Iskusni vrlo dobro znaju kada to učiniti, no oni koji iza sebe nemaju puno berbi, treba reći da na prelazu iz voštane u punu zrelost nastupa tehnološka kada zrno dobija na čvrstini, sjajno je, ima karakterističnu boju, a stabljika sa listovima je uglavnom suva.

Suviše rani i suviše kasni termini nose sa sobom određene rizike. Nedozrela zrna imaju veći sadržaj vlage, teže se odvajaju, dolazi do njihovog gnječenja, teže se čuvaju. Voštana zrelost je poželjna u slučaju pripremanja silaže.

Kod kasne berbe klipovi su izloženi napadu ptica i drugih štetočina, pojavi bolesti i mikotoksina, prilikom kombajniranja dolazi do krunjenja klipa.

Stabljika sa listovima uglavnom treba biti suva (Foto: Depositphotos/stevanovicigor)

Obratite pažnju na sadržaj vlage

Postoje razne metode da odredimo zrelost, a najstarija je vizualni pregled. Kod zrelog kukuruza svila je sasušena i smeđa. Na klipu prstima otvorimo listove i pogledamo kako izgledaju zrna. Kada vidimo da je dobilo karakterističnu boju, da je površina sjajna i čvrsta to je znak zrelosti.

Površinu zrna možemo zagrebati noktom. Prisustvo mlečne tečnosti nam govori da zrno još nije spremno za berbu.

Gornja granica za berbu je zrno sa sadržajem vlage između 30 i 35 odsto. Ovakve klipove ili zrna je potrebno dosušiti kako bi vlaga pala na 15 odsto kod ranih hibrida. Kod kasnijih sadržaj vlage može biti nešto veći.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Berba kukuruza Zrelost kukuruza Zrelost zrna kukuruza Kombajniranje kukuruza Optimalno vreme


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.