Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba kukuruza
  • 24.08.2022. 12:00
  • Zaječarski okrug, Jakovac, Knjaževac

Kako pripremiti berač kukuruza i na šta obratiti pažnju pre berbe?

Da bi berba protekla bez kvarova i problema, ovi poljoprivrednici ističu da je neophodno prekontrolisati radne delove berača, ali i traktora, kao i na vreme zameniti ulje u motoru i hidraulici. 

Foto: Jovana Cvetković
  • 376
  • 35
  • 3

Berba kukuruza u Timočkoj krajini se polako približava, a suša je uzela danak ovogodišnjem prinosu koji, prema proceni meštana ovog dela Srbije neće biti veći od pet tona po hektaru. Kukuruz je kultura koja dobro podnosi sušu, međutim na teritoriji opštine Knjaževac u pojedinim selima tokom ove zime nije bilo snežnih padavina, samim tim je zemljište ostalo bez potrebne vlage koja bi bila značajna u letnjim mesecima. 

Prilagoditi berač terenu i veličini parcele

Prema rečima poljoprivrednika iz nekoliko knjaževačkih sela, neophodno je prilagoditi berač prema površini, tačnije terenu, s obzirom da su parcele pod kukuruzom male - svega po jedan hektar, ali i manje. Zato ovde nemaju prednost samohodni, višeredni berači, već jednoredni, vučeni

Vučeni jednoredni berač 

Poljoprivrednik iz Jakovca Zlatko Cvetković, pored kombajna za žito, poseduje i berač za kukuruz "Zmaj 213" koji je u njegovom vlasništvu od prošle godine. Sticajem okolnosti zamenio je samohodni, višeredni berač "Bourgoin" ovim "Zmajem" upravo zbog manjih površina pod kukuruzom. Smatra da vučeni berači prikačeni za traktor imaju više prednosti u ovim krajevima od drugih zbog lakše manipulacije prilikom berbe. 

Kako pravilno podesiti dvoredni berač kukuruza

"Neposredno pre berbe kukuruza obavezno se obavi podmazivanje radnih delova, kao i zamena ulja u reduktoru, a kod traktora zamena ulja u motoru, menjaču i hidraulici kako ne bi došlo do problema prilikom rada berača i traktora", ističe Cvetković i dodaje da prošle godine nije imao nijedan kvar na beraču, ali jeste na traktoru. 

"Tokom berbe podigla se ruda i udarila u kardan, a tom prilikom je polomljeno vratilo, kao i zupčanik za pogon vratila. Kvar je ubrzo saniran, a te iste godine obrao sam 30 hektara kukuruza čije površine se nalaze u selima Jakovac i Debelica", kaže naš sagovornik. 

Rotor sečke Zmaja 214

Berba kukuruza samo što nije počela, a prema njegovim rečima berač i traktor su potpuno spremni za ovu sezonu, dok su površine u knjaževačkoj opštini pod već pomenutom kulturom nešto veće nego prethodne godine. 

Prekontrolisati radne delove

Zlatko nije jedini koji se bavi uslužnim branjem kukuruza u ovom kraju. Poljoprivrednik iz Jakovca Mališa Ilić, već nekoliko godina ima jednoredni berač kukuruza "Zmaj 214" kog je prvih godina koristio isključivo za sopstvene potrebe, a u poslednje vreme se uslužno bavi berbom kukuruza. Prema njegovim rečima u sezoni bere oko 40 hektara, od toga su šest hektara pod vlastitim kukuruzom. 

"Do ove godine nisam imao imao značajnijih kvarova, međutim usled dotrajalosti nekih delova, došlo je vreme da se isti zamene. Tarup, tačnije sečka za kukuruzovinu koja služi za sitnjenje i razbacivanje stabiljka kukuruzovine i par valjaka koji čine komušački sto, a čije su gume izlizane od dugogodišnjeg korišćenja su morali da se zamene pre početka ove sezone", naglašava Ilić. 

Valjci komušaljke

Da bi berba protekla bez kvarova i problema, ovi poljoprivrednici ističu da je neophodno prekontrolisati radne delove berača, ali i traktora, kao i na vreme zameniti ulje u motoru i hidraulici

Ove godine očekuje se nešto manji prinos kukuruza nego proteklih godina, a cena berbe u knjaževačkoj opštini se kreće od 15.000 dinara, pa čak i više s obzirom da je cena nafte u stalnom porastu. Meštani sela su u strahu i pitaju se da li će imati dovoljno žita za ishranu stoke s obzirom da je suša značajno uticala na prinos kukuruza i pšenice ove godine. 


Tagovi

Jednoredni kombajn Zmaj 214 Zlatko Cvetković Berba kukuruza Berač Mališa Ilić


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede. Obožava sve što ima veze sa biljkama, tehnologijom njihovog gajenja, a san joj je da postane profesor u poljoprivrednoj školi.