Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 05.02.2016. 15:30

Berzanski promet i dalje u zoni minimalnih vrednosti

Promet na novosadskoj berzi i dalje je u zoni minimalnih vrednosti. Količinski obim prometa od 250 tona je u padu u odnosu na prethodnu nedelju od 41,18%, dok je vrednosni nivo prometa bio 4.554.000 dinara, a to je za 63,81% manje u odnosu na prethdoni nedeljni period.

  • 264
  • 11
  • 0

Mnogo više od pukog nadanja je potrebno da se desi pa da se konačno tržište roba iz sektora primarnog agrara pokrene. Naime, činjenica da su se cene na svetskim berzama tek neznatno pomerile na gore u protekloj nedelji, te da je na bazi realizovanih ugovora i kotiranih ponuda nekako preovladao utisak da su domaće cene žitarica i uljarica došle do samog minimuma i da je to krajnja granica daljeg pada, ipak tržište i dalje stoji.

Da bi se ono ozbiljnije pokrenulo potreban je ipak suštinski, dugoročni zaokret na nivou svetske tražnje. Da li i kada će se taj zaokret desiti to je prava nepoznanica u ovom trenutku. Promet na novosadskoj berzi i dalje je u zoni minimalnih vrednosti. Količinski obim prometa od 250 tona je u padu u odnosu na prethodnu nedelju od 41,18%, dok je vrednosni nivo prometa bio 4.554.000 dinara, a to je za 63,81% manje u odnosu na prethdoni nedeljni period.

Cena pšenice pala ispd nivoa u vreme žetve

Nalazimo se u periodu godine kada bi na osnovu višegodišnje prakse i iskustva trebali da govorimo o cenovnom piku na tržištu pšenice, a mi ove godine konstatujemo da je u prvoj nedelji februara cena pšenice pala ispod nivoa na kome je bila u toku žetve. Prosečna nedeljna cena pšenice na berzi u Novom Sadu je iznosila 18,43 din/kg ( 16,75 bez PDV), što je u odnosu na prethodnu nedelju pad od 2,90%. Ovako niska cena zabeležena je u žetvi 2013. godine, a pre toga još u avgustu 2010. godine. Kada se cena pšenice denominuje u dolarsku vrednost, tada konstatujemo da je danas pšenica realno na najnižem nivou još od jula meseca 2010. godine.

Kukuruz beleži blagi oporavak

Cena kukuruza pokazuje blage znake oporavka. Naš kukuruz je trenutno jedan od najjeftinijih u Evropi, pa vlasnici ove robe za razliku od onih koji imaju u posedu pšenicu ili soju mogu da očekuju nešto bolje vesti sa tržišta. Podatak da je cena kukuruza sa povećanom vlagom na berzanskom tržištu protekle nedelje iznosila 15,80 din/kg bez PDV, što je za 1,3% veća cena od cene kukuruza u SRPS standardu iz prethodne nedelje, indicira da bi u najmanju ruku cena ove robe trebala da prestane da pada, ako ne i blago da raste u narednom periodu.

Izostalo trgovanje sojom

Sojom se protekle nedelje nije trgovalo, što ne znači da nije bilo kotacija na berzanskom tržištu. Na bazi kotiranih ponuda koje su pretežno bile na nivou 38,00 din/kg bez PDV i nezainteresovanosti tražnje da kupi soju po ovoj ceni, jasno govori u kakvoj poziciji se soja trenutno nalazi na tržištu.

Prodavci popustili pred željama kupaca

Mali nedeljni prometi na "Produktnoj berzi", rezultat su generalno nepremostivog odstupanja u kotacijama cena u ponudi, u odnosu na tražnju, koje je na snazi već mesecima unazad. Ni ova nedelja nije bila izuzetak. I dok je ovakva pat pozicija na tržištu kukuruza i soje, toliko jaka, da praktično parališe mogućnost intenzivnijeg trgovanja ovim artiklima, čini se da su, tokom ove nedelje, prodavci na tržištu pšenice prvi popustili pred željama kupaca. Upravo zato je i cena hlebnog zrna tokom nedelje padala i do 16,70 din/kg, bez PDV-a, da bi nedelju završila na cenovnom nivou od 16,80 din/kg, bez PDV-a.

Pao i Prodex

Shodno ovonedeljnom padu cene pšenice i Prodex je reagovao padom indeksne vrednosti do nivoa od oko 200 indeksnih poena na kraju nedelje, a sredinom nedelje i ispod ove granice, što nije zabeležno u poslednjih sedam meseci trgovanja na "Produktnoj berzi" u Novom Sadu. Na današnji dan Prodex beleži vrednost od 200,05 indeksnih poena, što je za 0,38 indeksnih poena niže nego prošlog petka.

Kakva su kretanja na svetskim berzama?

Tokom ove nedelje su se cene fjučersa na žitarice u Čikagu kretale u oba smera. Povoljni vremenski uslovi, odnosno dovoljan snežni pokrivač i manja potrošnja kukuruza u proizvodnji etanola, uz procene o padu izvoza su obarali cene, dok su slabljenje dolara u odnosu na evro i veći pritisak fondova na kupovnoj strani podupirali cene. U odnosu na kraj prošle nedelje fjučers na pšenicu je gotovo nepromenjena , dok je cena fjučersa na kukuruz viša za 0,82%.

Nedelja je na tržištu soje otvorena sa rastom cena, ali je pritisak ponude iz Južne Amerike uticao na gotovo konstantan pad u narednih nekoliko dana. Soja sa martovskom isporukom je skuplja za 0,78%, a sojina sačma za 0,26%.

Konkurentna crnomorska pšenica i dešavanja na čikaškoj berzi su oborile cenu pšenice i u Parizu. Pšenica je u poslednjih nedelju dana pojeftinila za 3,50%, dok je kukuruz za 0,83% skuplji. U Budimpešti je, u evropskoj valuti posmatrano, pšenica jeftinija za 0,40%, dok je kukuruz skuplji za 0,83%.

Presek stanja tržišta žitarica i uljarica u januaru

Analiza istorijskih podataka pokazuje da je ovo doba godine vreme kada su cene osnovnih poljoprivrednih proizvoda među najvišim ili makar beleže uzlazni trend. Ova sezona je po mnogo čemu karakteristična, pa je tako i tokom januara, za razliku od uobičajnih trendova, beležen pad gotovo svih roba prometovanih preko berze. Iako je januar mesec sa velikim brojem neradnih dana, promet je ipak bio veći u odnosu na poslednji mesec 2015. godine. Ukupno je prometovano 2.235 tona robe, što je za 50,25% više nego prethodnog meseca, dok je finansijski obim prometa iznosio 45.595.000 din, odnosno više za 41,65%.

Statistički posmatrano, cena kukuruza je u januaru u proseku iznosila 15,93 din/kg bez PDV-a (17,52 din/kg sa PDV-om) i bila je za 0,51% viša u odnosu na decembarsku. Međutim, cena je od početka meseca beležila silazni trend, a trgovanje je zatvoreno na nivou od 15,60 din bez PDV-a, što je najniža cena u poslednja dva i po meseca. Nedostatak potražnje, pre svega od strane nedostatak izvoza je uticao na ovaj trend. Prometovan je i kukuruz sa povećanom vlagom do 17% čija je cena iznosila 15,50 din (17,05 din sa PDV-om).

Značajno veća ponuda od potražnje je izvršila pritisak i na tržište pšenice. Hlebno zrno je pojeftinilo za 3,37%, pa je prosečna januarska cena iznosila 17,51 din bez PDV-a (19,21 din/kg sa PDV-om. Zrno soje je u januaru zabeležilo značajan pad. Cena je iznosila 38,00 din/kg bez PDV-a (41,80 din/kg sa PDV-om), što je za čak 7,05% niža cena u odnosu na decembarsku.

Foto:bigstockphotos.com,sarymsakov


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Tržište žitarica Pšenica Kukuruz Soja Produktna berza Svetske berze Berzansko trgovanje


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/