Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 04.03.2016. 17:30

Berzanski promet skoro na nivou statističke greške

Trgovanja skoro da i nema, izvoz je višestruko manji nego prethodnih godina, a cene u kontinuitetu padaju i najniže su u poslednjih sedam godina.

  • 315
  • 14
  • 0

Tržište roba iz sektora primarnog agrara već duži period je u ozbiljnoj krizi. Trgovanja skoro da i nema, izvoz je višestruko manji nego prethodnih godina, a cene u kontinuitetu padaju i najniže su u poslednjih sedam godina. U takvoj atmosferi svaka naredna nedelja se očekuje kao kriitična donja tačka daljeg pada cena i početak cenovnog oporavka ovih roba.

Nažalost, ni nedelja za nama nije donela takav obrat na tržištu. Naprotiv, cene su u daljem padu. Promet od svega 325 tona robe je praktično na nivou statističke greške, a za 59,38% je manji nego prethodne nedelje. Finansijska vrednost prometa je iznosila 6.223.250 dinara ili 61,64% manje u odnosu na isti pokazatelj u prethodnoj nedelji.

Cena pšenice je toliko niska da obara sopstvne rekorde

Cena pšenice iz nedelje u nedelju obara sopstvene rekorde u pogledu najnižih cena. Najniža cena iz prethodne nedelje, od 15,90 din/kg bez PDV, je u nedelji za nama korigovana za 0,10 dinara nadole i sada je aktuelna najniža sezonska cena pšenice roda 2016. godine 17,38 din/kg , odnosno 15,80 din/kg bez PDV.

Za kukuruz nema interesovanja

Kukuruza ima mnogo u skladištima, ali ga malo ima na tržištu. Ova roba je u protekloj nedelji bila potpuna neinteresantna tržišnim akterima, pa nije bilo ni trgovanja ovom robom.

Soja - kontinuitet u trgovanju, ali i padu cene

Soja drži kontinuitet trgovanja preko Produktne berze, ali i kontinuitet pada cene. U protekloj nedelji zaključen je jedan kupoprodajni ugovor u trgovanju ovom robom i to po ceni od 40,37 din/kg ( 36,70 bez PDV), što je nov cenovni minimum ove robe. Inače, u odnosu na prethodnu nedelju to je pad od 3,42%. Na mesečnoj razini cena soje se u februaru nije menjala u odnosu na prethodni mesec i zrno je koštalo 38,00 din/kg bez PDV-a (41,80 din/kg sa PDV-om).

Samo dva artikla bila su predmet berzanskog trgovanja, tokom protekle nedelje i to pšenica i soja. Za oba tržišta zajednički je podatak o daljem padu cene. I dok je cena pšenice, u odnosu na prethodnu nedelju, minimalno pala za 0,10 din/kg, dotle je cena soje u značajnijem padu i pored nagoveštaja s kraja nedelje da se ista polako oporavlja. Ipak, kako je sa stanovišta statistike bitno ono što je prometovano i registrovano, stoji konstatacija da se tokom proteklih nedelju dana sojom trgovalo po ceni od 36,70 din/kg, bez PDV-a, što je za čitavih 1,30 din/kg, niže nego prethodne nedelje. Na mesečnoj razini kilogram pšenice je prometovan po prosečnoj ceni od 16,24 din (17,86 din sa PDV-om), što je za 7,25% niža cena od januarske.

Posledično i Prodex beleži pad

Kako su i pšenica i soja implementirani u vrednosnu korpu Pprodex-a, logično je da je i ovaj indeks u padu, u odnosu na prošli petak i to za 0,65 indeksnih poena, beležeći svoju aktuelnu vrednost od 197,05 indeksnih poena, što ujedno predstavlja i najnižu vrednost ovog berzanskog indeksa još od novembra 2014.godine.

Ceo mesec ispod prosečnog obima berzanskog trgovanja

Negativan cenovni trend na tržištu žitarica je nastavljen i u februaru, periodu godine kada cene uglavnom beleže rast. Obilne zalihe, kako na domaćem tako i na svetskom tržištu, uz pogodne vremenske uslove za ovo doba godine i posledično tome slab izvoz, doprineli su nižim cenama. Ukupno prometovanih 1.100 tona robe je za 50,78% manje nego što je realizovano u januaru, a finansijska vrednost prometa je iznosila 21.642.500,00 din ili za 52,53% manje u odnosu na upoređujući januarski podatak.

Odsustvo izvoza za srpsko tržište kukuruza znači i odsustvo značajnog dela kupaca na strani potražnje. Kupci su se sporadično pojavljivali, a realizovane količine su uglavnom bile namenjene unutrašnjem tržištu, koje nema kapacitet da apsorbuje domaću proizvodnju. Manje količine su bile namenjene izvozu na regionalno tržište. Istrgovanih 500 tona kukuruza je prometovano po prosečnoj ceni od 15,44 din/kg bez PDV-a (16,99 din/kg sa PDV-om), što je za 3,08% niža cena od januarske i najniža je u poslednjih pet meseci. Najviša februarska cena kukurza je registrovana 2013. godine, kada je kilogram žutog zrna koštao 21,98 din/kg bez PDV-a.

Pšenice ima u silosima, procenjuje se da zasejane površine pod pšenicom prevazilaze prošlogodišnje, a trenutni vremenski uslovi pogoduju ozimim kulturama, što sve zajedno nastavlja da vrši pritisak na cenu hlebnog zrna koja se nalazi na najnižem nivou u poslednjih 30 meseci.

Dešavanja na svetskim berzama

Početkom nedelju su pogodni vremenski uslovi u Argentini, slabija potražnja za američkim žitaricama i jačanje dolara gurali cene na dole. U drugoj polovini nedelje su tehnički razlozi, pre svega pokrivanje kratkih pozicija od strane fondova uticali na rast cena fjučersa na žitarice. Indeks cene hrane, koji objavljuje FAO, je na nivou od 150,2 poena, što je najniži nivo u poslednjih 7 godina. Informa je obnovila svoju procenu proizvodnje kukuruza u Brazilu, koja iznosi 82,5 mil. tona, naspram prošlomesečne procene od 81,6 mil. U odnosu na kraj prošle nedelje martovski fjučers na pšenicu je skuplji za 1,80%, dok je fjučers na kukuruz jeftiniji sa 0,51%.

Razlozi cenovnih pomeranja na tržištu žitarica su bili pokretači cena i na tržištu roba iz soja kompleksa. Informa procenjuje da će proizvodnja soje u Brazilu iznositi 101,3 mil t. naspram prethodne procene od 100,5 mil. Procena za Argentinu iznosi 59 mil. tona soje (1 mil. tona manje nego prošlog meseca). U Čikagu je u poslednjih nedelju dana soja pojeftinila za 0,32%, dok je sojina sačma skuplja za 0,77%.

Dešavanja na čikaškoj berzi su se preslikavala i na evropske berze. Prema AGPM-u, usled slabih prinosa u 2015. godini i nepovoljnih dešavanja na tržištu, u francuskoj se procenjuje da će doći do pada površina pod kukuruzom za 6%. Iznenađenje je predstavljalo i odsustvo francuskih prodavaca na poslednjem tenderu pšenice koji je organizovao egipatski GASC. Pšenica je u Francuskoj pojeftinila za 1,03%, za razliku od kukuruza koji je poskupeo za 1,55%. U Budimpešti su novoposmatrani fjučersi na pšenicu i kukuruz pojeftinili za 2,42%, odnosno 1,83%.

Foto:depositphotos.com;Wolverth


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Berzansko poslovanje Produktna berza Kukuruz Soja Pšenica Cene žitarica Tržište žitarica Svetske berze


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/