AgroKlub.rs

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Ratarstvo » Besplatno seme pšenice srbobranskim ratarima

Besplatno seme pšenice srbobranskim ratarima

Ublažavanje posledica suše

Besplatno seme pšenice srbobranskim ratarima

Datum: 12.10.2017. 08:15

Kategorija:

Ratarstvo

Relja Kurjački, član Opštinskog veća u Srbobranu zadužen za poljoprivredu, istakao je da lokalna vlast ovako želi da pomogne poljoprivrednicima da se oporave od štete koju pričinila ovogodišnja suša. On je dodao da je planirano da besplatno seme najpre dobiju ratari koji imaju do 2 ha poljoprivrednog zemljišta, jer su oni ugroženiji od velikih poljoprivrednih domaćinstava.

Opština Srbobran pozvala je vlasnike registrovanih poljoprivrednih gazdinstava da do petka, 13. oktobra 2017. godine dođu u zgradu opštine i prijave se za besplatno dobijanje semena pšenice.

Kako prenosi Dnevnik, ta opština je zajedno sa sponzorima nabavila 30 tona semena, koje će deliti, pre svih, vlasnicima malim gazdinstava, koji obrađuju do dva hektara zemljišta.

Prednost malim gazdinstvima

Kako je istakao Relja Kurjački, član Opštinskog veća u Srbobranu zadužen za poljoprivredu, lokalna vlast tako želi da pomogne poljoprivrednicima da se oporave od štete koju je pričinila ovogodišnja suša. On je dodao da je planirano da besplatno seme najpre dobiju ratari koji imaju do dva hektara poljoprivrednog zemljišta, jer su, kako kaže Kurjački, oni ugroženiji od velikih poljoprivrednih domaćinstava.

Svakom gazdinstvu besplatno po 600 kg semena

Kurjački je napomenuo da će, u slučaju većeg interesovanja poljoprivrednika, biti razmotreno po koliko kilograma semena će biti besplatno podeljeno ratarima. Planirano je da gazdinstva dobiju po 600 kilograma semena pšenice, ali da li će tako biti, zavisiće od broja prijavljenih.

Foto: The provident Woman / Flickr

Broj pregleda članka: 352; Uspešnost članka: 39.6

Izvor: Dnevnik.rs

Tagovi: Pšenica, Ratarstvo, Suša, Agroklub, Pomoć, Seme, Posledice, Srbobran, Mala gazdinstva, Relja Kurjački, Pljoprivreda

Ključne reči članka: besplatno, seme, psenice, srbobranskim, ratarima, semena, besplatno


Marinko Tica

Svi tekstovi autora

Autor Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.