Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje useva
  • 06.12.2022. 10:00

Biljne bolesti i insekti na jesenjim usevima, ali nema glodara?

Pregled stanja useva strnih žita od Subotice do Kosovske Mitrovice.

Foto: PIS Srbija
  • 114
  • 8
  • 0

Pšenica i druga strna žita uveliko su nikla u svim delovima Srbija, ali su sa njima na oglednim poljima uočeni i problemi u vidu biljnih bolesti i insekata.

Mrežasta pegavost i pepelnica

Na području delovanja RC Subotica usevi ozime pšenice i ječma se u zavisnosti od roka setve nalaze u različitim fenofazama razvoja lista do početka bokorenja, piše Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja. U usevu ječma registrovano je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na do 20 odsto biljaka, kao i simptoma pepelnice žita (Erysiphae graminis) na do 25 odsto biljaka.

Pepelnica ječma

U usevima pšenice i ječma uočeno je prisustvo kolonija lisnih vaši (Aphididae) na do pet odsto biljaka. Zahlađenje narednih dana uticaće na smanjenje brojnosti lisnih vašiju.

Bez fungicida

U usevima pšenice RC Šabac nije uočeno prisustvo simptoma bolesti, dok je u usevima ječma registrovano takođe prisustvo simptoma mrežaste pegavosti ječma (Pyrenophora teres) na sedam do devet odsto biljaka i pegavosti lista ječma (Rhynchosporium secalis) na do četiri odsto biljaka. U ovim fazama razvoja i pri ovom nivou prisustva simptoma navedenih bolesti se ne preporučuje primena fungicida.

Lisne vaši

Na parcelama se i dalje registruje prisustvo prisustvo lisnih vaši (Aphididae) i cikada (Cicadellidae), usled povoljnih vremenskih uslova za njihov razvoj u proteklom periodu. 

Na KiM nema uočenih bolesti

Na području RC Kosovska Mitrovica, na nižim nadmorskim visinama usevi ozime pšenice se nalaze u fazi od tri do pet listova razvijeno, a usevi ozimog ječma u fazi do osam listova razvijeno. Usevi ozime pšenice na višim nadmorskim visinama se nalaze u fazama od nicanja do razvijena dva lista.

Usevi na KiM zdravi

Vizuelnim pregledima useva ozime pšenice i ječma nisu uočeni simptomi biljnih bolesti, dok je prisustvo lisnih vaši registrovano na do šest odsto biljaka.

Ni u jednom od tri slučaja nije uočeno prisustvo glodara.

Podsetimo, rekordne površine pod pšenicom u Srbiji u poslednjih sedam godina! Hlebno zrno jesenas je posejano na više od 725.000 hektara, što je povećanje od 16 procenata u odnosu na prošlu godinu. 


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Stanje useva Prognozno-izveštajna služba bilja Mrežasta pegavost ječma Pepelnica žita Biljne vaši


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Drage autorke, srećan nam 8.mart. Slovačka redakcija trećeg kanala Radia Novi Sad je svojim koleginicama čestitala ovaj praznik na nesvakidašnji i ukusniji način. Kažu kolege, ove godine preskačemo karanfile. :D