Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje useva
  • 06.12.2022. 10:00

Biljne bolesti i insekti na jesenjim usevima, ali nema glodara?

Pregled stanja useva strnih žita od Subotice do Kosovske Mitrovice.

Foto: PIS Srbija
  • 146
  • 9
  • 0

Pšenica i druga strna žita uveliko su nikla u svim delovima Srbija, ali su sa njima na oglednim poljima uočeni i problemi u vidu biljnih bolesti i insekata.

Mrežasta pegavost i pepelnica

Na području delovanja RC Subotica usevi ozime pšenice i ječma se u zavisnosti od roka setve nalaze u različitim fenofazama razvoja lista do početka bokorenja, piše Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja. U usevu ječma registrovano je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na do 20 odsto biljaka, kao i simptoma pepelnice žita (Erysiphae graminis) na do 25 odsto biljaka.

Pepelnica ječma

U usevima pšenice i ječma uočeno je prisustvo kolonija lisnih vaši (Aphididae) na do pet odsto biljaka. Zahlađenje narednih dana uticaće na smanjenje brojnosti lisnih vašiju.

Bez fungicida

U usevima pšenice RC Šabac nije uočeno prisustvo simptoma bolesti, dok je u usevima ječma registrovano takođe prisustvo simptoma mrežaste pegavosti ječma (Pyrenophora teres) na sedam do devet odsto biljaka i pegavosti lista ječma (Rhynchosporium secalis) na do četiri odsto biljaka. U ovim fazama razvoja i pri ovom nivou prisustva simptoma navedenih bolesti se ne preporučuje primena fungicida.

Lisne vaši

Na parcelama se i dalje registruje prisustvo prisustvo lisnih vaši (Aphididae) i cikada (Cicadellidae), usled povoljnih vremenskih uslova za njihov razvoj u proteklom periodu. 

Na KiM nema uočenih bolesti

Na području RC Kosovska Mitrovica, na nižim nadmorskim visinama usevi ozime pšenice se nalaze u fazi od tri do pet listova razvijeno, a usevi ozimog ječma u fazi do osam listova razvijeno. Usevi ozime pšenice na višim nadmorskim visinama se nalaze u fazama od nicanja do razvijena dva lista.

Usevi na KiM zdravi

Vizuelnim pregledima useva ozime pšenice i ječma nisu uočeni simptomi biljnih bolesti, dok je prisustvo lisnih vaši registrovano na do šest odsto biljaka.

Ni u jednom od tri slučaja nije uočeno prisustvo glodara.

Podsetimo, rekordne površine pod pšenicom u Srbiji u poslednjih sedam godina! Hlebno zrno jesenas je posejano na više od 725.000 hektara, što je povećanje od 16 procenata u odnosu na prošlu godinu. 


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Stanje useva Prognozno-izveštajna služba bilja Mrežasta pegavost ječma Pepelnica žita Biljne vaši


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)