Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita useva
  • 04.01.2023. 12:00

Blaga zima nikako ne pogoduje strnim žitaricama - zaštita je obavezna

Toplo vreme i golomrazice nas prate i početkom zime, ne pamti se topliji decembar, što nikako ne pogoduje ozimim kulturama.

Foto: Aleksandar Nestorović
  • 585
  • 93
  • 0

Neuobičajeno topla jesen dovela je već ubrzo nakon nicanja strnih žita probleme na usevima. Toplo i suvo vreme te nešto ranija setva uslovili su pojavu cikada, što je redak slučaj za to doba godine, koji su pored lisnih vaši prenosioci - vektori virusnih oboljenja. Ovakve prilike ubrzale su rast i razvoj ozimih useva što nije dobro jer u zimu bez snega ulaze u poodmakloj fazi.

Nakon sušnog perioda nastupio je vlažni što je pogodovalo razvoju virusnih oboljenja i drugih patogena. Toplo vreme i golomrazice nas prate i početkom zime, ne pamti se topliji decembar, što nikako ne pogoduje ovim kulturama.

Razvoj bolesti

Obilje vlage i visoke temperature pogoduju razvoj bolesti i pojavi insekata. Slika s terena pokazuje da se na mnogim parcelama voda zadržava i da je zemljište prezasićeno te je ne može usvojiti.

Očekivana je i pojava većeg broja oboljenja

Na pojedinim parcelama primećeno je virusno oboljenje žuta patuljavost ječma te gljivično mrežasta pegavost lista koju takođe izaziva visoka vlažnost zemljišta i vazduha te prohladne noći. S obzirom na veoma skupu jesenju setvu mnogi poljoprivredni proizvođači su bili primorani da seju merkantilnu zrno umesto deklarisanog semena što je usled povoljnih vremenskih uslova i dovelo do pojave bolesti i insekata u ovako preuranjenoj fazi.

Kako se "drže" ozime žitarice?

Ono što je prva i osnovna preporuka primena plodoreda, upotreba deklarisanog i tretiranog semena te neizostavne sve mere zaštite bilja. Ove godine je očekivana i pojava većeg broja oboljenja s obzirom na ogromnu količinu posejanog merkantilnog zrna. Imajući to u vidu ratari ne bi trebalo da izostave nijednu fazu zaštite bilja.

Fungicidni tretmani

Ozbiljni i veliki poljoprivredni proizvođači već odavno primenjuju dva fungicidna tretmana i to: u fazi intenzivnog porasta i u fazi cvetanja, pored već ustaljene zaštite od insekata i korova. Ukoliko se ne obave, prouzrokovaće znatno niži prinos.

Izostaviti bilo koji tretman veliki je rizik s obzirom na sva ostala finansijaska ulaganja u startu. Štednja na agrotehničkim merama može da nas košta iznosa ukupnog roda.

Takođe, niska noćna, a visoka dnevna temperatura, odnosno temperaturna kolebanja nisu poželjna za ove ozime useve. Na parcelama gde je setva obavljena nešto kasnije usevi su u dobrom stanju dobroj kondiciji.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Pšenica Agrotehnika Deklarisano seme Merkantilno zrno Zaštita bilja


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u