Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljarice
  • 20.08.2020. 15:00

Blagi pad proizvodnje uljarica: Francuska beleži najveću proizvodnju među zemljama EU

Prema podacima Evropske komisije, najveću žetvu uljarica među članicama EU imala je Francuska sa 3,5, sledi je Nemačka sa 3,1 i Poljska sa 2,5 miliona tona.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 114
  • 56
  • 0

Prošle nedelje cene uljarica pale su na svetskom tržištu, a samo je soja na CBoT-u (Chicago Board of Trade) porasla. Palmino ulje na tržištu Kuala Lumpura prošle nedelje palo je za 1,3 odsto, a samo sedmicu ranije poraslo je za 0,5 odsto. Cena sojinog ulja porasla je za 0,7 odsto, dok je kanadska kanola pala za 0,2 odsto, ali je u odnosu na prošlu godinu viša za 7,7 odsto. 

U poslednjem mesečnom izveštaju o globalnoj bilansu uljarica, koje je Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država objavilo, predviđa se simboličan pad globalne žetve na 68,11 miliona tona. U Evropskoj uniji proizvodnja bi trebalo da bude 16,8 miliona tona, dok se u Australiji žetva povećala za 0,95 i sada iznosi 3,3 miliona tona. Kanada očekuje isti nivo kao i prošle godine - 19 miliona tona. 

Podbacila žetva pšenice, u Francuskoj pad prinosa od 25 odsto?

Prema podacima Evropske komisije, najveću žetvu među članicama EU imala je Francuska - 3,5 sledi je Njemačka sa 3,1 i Poljska u kojoj se proizvodnja povećala za 0,1 i sada iznosi 2,5 miliona tona, navodi farmer.pl.

Globalna žetva soje ove godine poveća će se za 33,12 na 370,5 miliona tona, a u SAD-u se očekuje proizvodnja veća za 23,75. U Brazilu je žetva takođe povećana za pet miliona tona i iznosi 131, a u Argentini za 3,5 sa proizvodnjom od 53,5 miliona tona. 


Tagovi

Uljarice Proizvodnja Tržište Palmino ulje Uzgoj soje


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.