• Svetsko tržište žitarica
  • 12.09.2017. 08:15

Blagi rast izvoznih cena ruske pšenice

Dok se Rusija sprema za interventi otkup žitarica, Ukrajina je povećala izvoz kukuruznog skroba za 77%. Zemlje EU povećale su uvoz ukrajinskog sojinog ulja.

Foto: Jenn Sycamore Lane Photography / Flickr
  • 426
  • 29
  • 0

Proteklu sedmicu obeležila su mešovita kretanja cena na tržištu ruske mlinske pšenice. Cene na domaćem i na izvoznim tržištima su tokom nedelje nastavile pad, ali je sa druge strane tržište pšenice na Crnom moru dobilo značajnu podršku pod uticajem rasta cena te žitarice na čikaškoj berzi krajem nedelje.

Rusija spremna na interventni otkup žitarica

Cene ruske pšenice sa 12,5% belančevina, koja u luci Novorosijsk čeka na isporuku tokom septembra, čak su i pomalo porasle i sada iznose od 183-184 dolara po megatoni. Ipak, izvozne cene za 11,5%-proteinsku pšenicu na kraju trgovanja iznosile su 171-174$/MT, izveštava UkrAgroConsult. Ruski ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačev je još početkom godine najavio da je Rusija spremna da sprovede interventni otkup žitarica ako zbog prilika na tržištu to bude neophodno. Kako je napomenuo taj otkup bi mogao da počne već u septembru.

Ukrajina povećala izvoz kukuruznog skroba za 77%

U periodu septembar-jul 2016/17 Ukrajina je izvezla 51,6 KMt kukuruznog skroba, što je za 77% više nego u celoj prošloj sezoni kada je u inostranstvo isporučeno 29,1 KMt skroba. Kao i prethodne sezone, najveći uvoznik ukrajinskog kukuruznog skroba je Indonezija, koja je uvezla 24,3 KMt, odnosno 55% više u odnosu na isti period lane. Osim izvoza u Ukrajini takođe raste i proizvodnja kukuruznog skroba i ona trenutno iznosi 52,35 KMt, što je 62% više nego u istom periodu prošle godine.

Profit od suncokreta i soje u Ukrajini manji nego lane

Prema trenutnim podacima, soja je Ukrajini skinuta sakupljena sa 69 terahektara, što je za oko 33% manje nego lane. Sa planiranih 1.991,6 terahektara, proizvođači su dobili 117 KMt soje sa prinosom od 1,7Mt/ha. To je znatno manje u poređenju sa lanjskih 205,5 KMt i ostvarenim prosečnim prinosom od 2,02 Mt/ha.

Slabije rodio i suncokret

Kada je reč o suncokretu, ratari su požnjeli tu uljaricu sa 6% površina od planiranih 5.938 terahektara. Ostvaren je prinos od 583 KMt, što je u proseku oko 1,63 Mt/ha. Podsećanja radi, prošle godine je u prvih nedelju dana septembra primljeno 909 KMt sa prinosom od 1,93 Mt/ha.

Zemlje EU povećale su uvoz ukrajinskog sojinog ulja

Ukrajina je u julu ove godine izvozila ukupno 15,2 KMt sojinog ulja u odnosu na 11,8 KMt iz istog meseca prošle godine. Kada se uzme jedanaestomesečni prosek izvoza ukrajinskih sojinih ulja, on je iznosio najviše 163 KMt, što je gotovo 15% više u odnosu na isti period lane (142 KMt).

Značajan pad izvoza ulja od soje u Kinu

Pored ekspanzije krajnjih tržišta za ukrajinsko sojino ulje, promena lidera zabeležena je u sezoni 2016/17. godine zbog rasta pošiljke u zemlje Evropske unije (40% ukupnog izvoza) i pada izvoza u Kinu (27%). Stabilna tražnja iz Indije dovela je Ukrajinu u red vrhunskih uvoznika sa udelom izvoza od oko 17%

Foto: Jenn Sycamore Lane Photography / Flickr


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Rusija Ukrajina Žitarice Pšenica Aleksandar Tkačev Kukuruz Soja Suncokret Sojino ulje Kukuruzni skrob Tržište Kina Čikago Novorosijsk Agroklub Crno more


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi