Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva pšenice i ječma
  • 05.07.2019. 10:00

Blatnjave njive u Banatu zakočile kombajne

Žetva pojedinih ratarskih kultura koje nisu više pod vodom počela je ove nedelje. Prema procenama stručnjaka, prinosi pšenice i ječma koji se sada kreću od 4,4 do 6,2 tone po hektaru su dobri.

Foto: Bigstockphoto/SergBob
  • 174
  • 35
  • 0

Žetva ovih kultura trebalo bi da traje još desetak dana, a kako stručnjaci ističu, ove godine rod će ipak biti dobar bez obzira na velike padavine i promene vremena u proteklom periodu.

Prema procenama stručnjaka, prinosi pšenice i ječma koji se sada kreću od 4,4 do 6,2 tone po hektaru su dobri. Ta količina prinosa na početku sezone žetve, po njihovom mišljenju, je očekivana.

Vojvođanski paori očekuju skromnu zaradu na pšenici

Deo površina pod pšenicom i ječmom u Vojvodini i dalje pun vode

Predsednik Udruženja Žita Srbije Vukosav Saković objašnjava da je očekivano da prvi prinosi budu manji.

"Prvo se počelo sa skidanjem ječma, ali je tokom proteklog vikenda krenula i pšenica, naročito u Sremu. Nekako je uobičajeno da su prvi prinosi nešto manji, jer se radi o ranim sortama, koje, inače, manje rađaju ili su u pitanju lošije njive. To još ništa ne mora da znači, kakav će biti krajnji rod, jer je suviše rano za neke ozbiljnije zaključke," naglašava Saković.

On ističe da je veliki deo površina pod pšenicom i ječmom u Vojvodini i dalje pun vode zbog proteklih padavina. To će, prema njegovim rečima, znatno odužiti žetvu u Banatu jer zbog vode poljoprivrednici još uvek ne mogu da počnu sa žetvom u tim delovima.

"Dobar deo Banata ima problem sa žetvom zbog ogromnih količina padavina u poslednjih mesec dana, pa je voda još na poljima. Negde je i zemlja toliko raskvašena da kombajni, koji su teške mašine, ne mogu da uđu na parcele. To će sigurno biti i jedan od razloga što će žetva u Banatu biti produžena," navodi Saković dodajući da opasnost od ponovnih kiša i vremenskih nepogoda svakako postoji što ukoliko se desi, kako je istakao, ne bi dobro uticalo na već postojeće odlaganje žetve.

Nema prelaznih zaliha pšenice - ko može neka lageruje

Savković: Vode Vojvodine odgovorne za to što su zemljišta i dalje pod vodom

Prema rečima Sakovića, odgovornost, za to što su mnoga zemljišta i dalje pod vodom, snosi i JVP Voda Vojvodine. Kako objašnjava, ovo preduzeće odgovorno je zbog toga što, po njegovom mišljenju, ne uključuje dovoljno sisteme za odvodnjavanje. Ipak, on smatra da će, bez obzira na sve otežane okolnosti, žetva uspeti da se završi do polovine ovog meseca, pišu Večernje novosti.

"Svakako, za sada ima dovoljno mehanizacije i vreme da im posluži, pa će u narednih desetak dana žetva sigurno biti gotova, u delovima gde je to moguće. Nažalost, dok je vreme odgovaralo prolećnim usevima, lokalno je bilo problema sa gradom i vetrom, ali ova godina je puna iznenađenja kada je vreme u pitanju. Svakako, potencijal za rod je dobar i očekuju se dobri prinosi," ističe Saković.

Nagla promena vremena koja je donela visoke temperature nikako nije pogodna za ratarske kulture. Kako on objašnjava, nagli prelazak iz hladnog u veoma topli period sa temperaturama iznad 35 stepeni, ne može imati dobar uticaj na razvoj prolećnih useva. Međutim, ukoliko tako visoke temperature ne budu dugo trajale, neće doći do većih šteta kod soje, kukuruza i suncokreta koji za sada, prema rečima Sakovića, izgledaju dobro, jer je vlaga u zemljištu i dalje prisutna.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Žetva Žetva pšenice Žetva ječma Ratari Vukosav Saković


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.