Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zemljoradnička zadruga Srem
  • 25.02.2016. 18:00

Bolji dani za zadrugare?

U Opštoj zemljoradničkoj zadruzi "Srem" veruju da su pred njima bolji dani, pa sa verom u svetliju budućnost zadrugarstva dočekuju 70. rođendan koji će biti obeležen u martu, a nadaju se da će moći i ubuduće da planiraju još ovakvih jubilarnih proslava.

  • 441
  • 56
  • 0

U Srbiji ima preko 50.000 hektara zadružne zemlje koja je u velikoj većini definisana kao društveno vlasništvo. Zadrugari okupljeni u Opštoj zemljoradničkoj zadruzi "Srem" u Inđiji, kao i mnogi drugi širom zemlje, sa olakšanjem su dočekali usvajanje Zakona o zemljoradničkim zadrugama početkom godine koji je konačno pružio mogućnost definisanja imovinsko-pravnih odnosa. Na ovaj zakon se čekalo više od deset godina, a zadrugarstvo je često u tom periodu bilo na ivici opstanka.

Proces uknjižbe nije lak - problemi sa zemljom

U teškim uslovima je funkcionisala i najstarija inđijska zadruga "Srem", koja zbog velikih površina obradive zemlje i širokog obima posla ima 64 stalno zaposlena radnika. Prema rečima direktora Ane Nebesni, odmah po donošenju pomenutog zakona, krenulo se sa uknjižbom imovine. "Ovaj proces nije nimalo lak i ne verujem da ćemo ga završiti do kraja godine. Imamo mnogo problema sa zemljom, sa građevinom, ali se nadamo da ćemo taj posao uspešno privesti kraju. Što se pre uknjižimo zemlju, to je za nas bolje jer nam se pruža mogućnost da konkurišemo za bankarske kredite kako bi pospešili proizvodnju, što do sada nismo mogli bez zakona koji bi u potpunosti definisao naš rad", kaže Ana Nebesni.

Na zadrugarima je da se za plasman izbore na tržištu

Ana Nebesni
Ana Nebesni

Upravo nemogućnost podizanja kredita, a samim tim ulaganja u proces proizvodnje i proširivanja postojećih kapaciteta doveo je ovu zadrugu na ivicu opstanka, ali sada već sa olakšanjem gledaju u budućnost. "Ovo je ključni korak napred jer je zadružna zemlja svrstavana u društvenu svojinu što nije predviđeno Ustavom, a sada će konakčno biti zavedena kao zadružna" ističe Nebesni.

Za same zadrugare odredbe Zakona o zemljoradničkim zadrugama nisu donele ništa novo, ali jesu za zaposlene, tvrdi Nebesni, koji će sada preko kreditira doći do većih finansijskih sredstava neophodnih za ulaganje, što je veoma bitno u trenutku kada su subvencije države umanjene. Dakle, Zakon je donet, mogućnosti su brojne i sada je na zadrugama da se izbore na tržištu u plasiranju svojih proizvoda.

U Opštoj zemljoradničkoj zadruzi "Srem" veruju da su pred njima bolji dani, pa sa verom u svetliju budućnost zadrugarstva dočekuju 70. rođendan koji će biti obeležen u martu, a nadaju se da će moći i ubuduće da planiraju još ovakvih jubilarnih proslava.


Tagovi

Zemljoradnička zadruga Srem Inđija Ana Nebesni Zadružna zemlja Bankarski krediti Uknjižba imovine


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]