Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crepaja
  • 25.05.2018. 18:00

Braća Margan sa ocem obrađuju više od 200 hektara zemlje

Pre dve godine, porodica Margan bila je rekorder u proizvodnji šećerne repe u Srbiji. Kažu da im se ova kultura najviše isplati.

Foto: Novosti / Z. Jovanović
  • 7.905
  • 581
  • 0

Porodica Margan iz Crepaje u opštini Kovačica ovde živi već dva veka. Oduvek su se bavili poljoprivredom. Posao nastavljaju i dva brata blizanca  Miloš i Aleksandar, koji imaju 26 godina. Zajedno sa ocem Živanom obrađuju više od 200 hektara zemlje, a u njihovom vlasništu je 150 ha. Kažu, poljoprivredu su zavoleli uz dedu, pa su tako završili i poljoprivrednu školu, kao i fakultet.

"Bavimo se svim ratarskim kulturama, od kukuruza, soje, pšenice, suncokreta, pa do šećerne repe, koja je naša 'kraljica'. Obrađujemo je na oko 100 hektara i ona se najviše isplati. Posla oko šećerne repe ima najviše. Stalno je nadgledamo. Pre dve godine bili smo rekorderi u proizvodnji šećerne repe u Srbiji", kažu za Novosti ovi vredni momci.

Pametan i odgovoran rad donosi kvalitet

Dodaju da rade pametno i odgovorno, ali i da su im potrebne još veće subvencije po hektaru, kao i za nabavku goriva. Godišnje potroše i do 15.000 litara goriva. Ono što zarade, potroše na kupovinu zemlje. Osim na svojoj zemlji, rade i uslužno drugima. 

Braća kažu da su prinosi šećerne repe po hektaru između 10 i 12 tona, te da im je kvalitet ipak na prvom mestu. Repu prodaju šećerani u Kovačici, ali je šalju i za Sentu i u Pećince. Ugovori se prave unapred, pa sledi isporuka.  "Ovo je naporan posao, ali kad bismo mogli da biramo, opet bismo isto izabrali. Jednostavno, uživamo da radimo zajedno", slažu se braća.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Miloš Margan Aleksandar Margan Crepaja Šećerna repa


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.