Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica
  • 07.11.2016. 08:00

Bugarska pšenica osvaja nova tržišta

Ovosezonski izvoz bugarske pšenice procenjen je na 3,9 miliona Mt, od kojih je ta zemlja već isporučila 2,1 milion Mt hlebnog zrna, uglavnom u EU. Berba kukuruza obavljena je sa 88 odsto posejanih površina.

Foto: bigstockphoto.com/smart.art
  • 984
  • 42
  • 0

Prema rečima predsednika Bugarske asocijacije trgovaca žitaricama i hranom za životinje (BAGFT) Martina Ruseva, izvoz pšenice, u sezoni 2016/17, procenjen je na 3,9 miliona Mt, od kojih je Bugarska, u periodu od jula do oktobra, već isporučila 2,1 milion Mt hlebnog zrna. Najveći deo te količine isporučen je Evropskoj uniji (1,8 miliona Mt).

Kada je reč o ceni, Rusev smatra da konzumna pšenica proizvedena u Bugarskoj ima značajnu prednost na tržištu Evropske unije u odnosu na pšenicu iz Ukrajine i Rusije (čija je cena 10 do15 evra po toni) zbog odsustva uvoznih dadžbina na bugarske proizvode i članstva u EU, prenosi UkrAgroConsult.

Veliki rast izvoza bugarske pšenice u Vijetnam

Poboljšanje kvaliteta pšenice, roda 2016, omogućava povećanje izvoza pšenice na nova tržišta. Naročito je porastao izvoz pšenice u Vijetnam na 360 hiljada Mt u poređenju sa prošlosezonskim zalihama pšenice na tom tržištu koje su iznosile samo 90 hiljada Mt.

Prema rečima Martina Ruseva, bugarska mlinska pšenica vodi poreklo od ukrajinske pšenice, čiji kvalitet nije u skladu sa vijetnamskim zahtevima nakon što je ta zemlja pooštrila uslove kvaliteta za pšenicu iz uvoza. Otvaranje novih tržišta i dalje ostaje glavni problem za bugarski izvoz pšenice, dok je preostali izvozni potencijal i dalje mlinska pšenica.

Kukuruz obran sa 88 odsto površina - prinos 5,32 Mt/ha

Prema podacima bugarskog Ministarstva poljoprivrede, do 20. oktobra kukuruz je obran sa površine 371 Tha, što je 88 odsto posejanih površina (423 Tha), izveštava UkrAgroConsult. Ukupno je požnjeveno 1,97 miliona Mt sa prosečnim prinosom od 5,32 Mt/ha.

Kako piše u izveštaju UkrAgroConsult, žetva je obavljena za 16,1 odsto brže nego lane. Na dan izveštavanja, prosečna produktivnost kukuruza bila je za 0,2 odsto veća od prošle godine.

Izvor: blackseagrain.net

Foto: bigstockphoto.com/smart.art


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Bugarska Tržište Pšenica Kukuruz Cena Žetva Žitarice Rusija Ukrajina Vijetnam


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.