Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba kukuruza
  • 11.04.2022. 18:00

Bugarska XXL berba kukuruza - ove godine na manje površina

U Bugarskoj su pojedina polja pod kukuruzom veća od 500 hektara. Ali, ove godine će zbog visokih troškova smanjiti uzgoj te žitarice.

Foto: YouTube/screenshot
  • 196
  • 30
  • 0

U Bugarskoj su pojedina polja veličine 500 hektara, pa i veća, za što je potrebno i više tehnologije da bi se zemljištem moglo upravljati. O kojem redu veličine je reč, pokazuje video koji je na svom YouTube kanalu objavila nemačka organizacija Landwirtschaftlichen und Forstwirtschaftlichen. 

U videu je prikazana berba kukuruza sa šest Claas Lexion 770 kombajna koji su koristili Olimac Drago berač kao i dva John Deere 8R traktora s XXL pretovarnim prikolicama. 

Prema podacima internet platforme za trgovinu, Tridge, Bugarska je u 2020. godini proizvela 3,01 milion tona kukuruza. U odnosu na godinu ranije, zabeležila je pad proizvodnje te žitarice za 25 odsto. Ali, petogodišnje razdoblje pokazuje povećanje od 11, a trogodišnje od 17 odsto. 

Ova je zemlja nakon pristupanja EU povećala površine pod pšenicom, kukuruzom i suncokretom, na štetu onih sa većom dodatom vrednosti kao što su povrće i višegodišnji zasadi po čemu je nekada bila poznata. 

Tamo je setva već počela krajem marta, bržim tempom nego lani. Ali, zbog visokih troškova uzgoja ove se godine očekuje manje zasejanih površina i to za 50.000 hektara i iznosiće 580.000 ha, piše sinor.bg

Površine pod ovom žitaricom u poslednje su tri, četiri godine porasle za oko 20-25 odsto, ali uprkos dobroj cenovnoj situaciji na svetskim tržištima, izgledno je da će deo površina biti zasejan suncokretom, zbog manjih ulaganja. Troškovi poljoprivrednika za prolećnu setvu ove će godine biti izuzetno visoki, a od kukuruza se očekuje minimalni povraćaj. 

Kako je izgledala prošlogodišnja berba, pogledajte u videu: 


Tagovi

Berba kukuruza Bugarska Claas Lexion 770 John Deere 8R Proizvodnja kukuruza Setva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.