Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gorivo za poljoprivrednike
  • 22.03.2016. 16:00

Čekajući plavi dizel

Zbog predizborne kampanje i vlade koja je u tehničkom mandatu, nije realno da poljoprivrednici za prolećne radove budu oslobođeni akciza ili da im one budu umanjene. Udruženja poljoprivrednika bi po formiranju nove vlade trebalo da insistiraju na uvođenju sistema koji bi im, ako ne ranije, naredne godine obezbedio što jeftiniji dizel.

  • 1.050
  • 297
  • 0

Besparica paora uz smanjenje subvencija dodatno će otežati prolećnu setvu ratarskih kultura. Zato oni insistiraju na tome da se ukinu akcize na dizel gorivo koje se koristi u poljoprivredi što je, uostalom, praksa u Evropskoj uniji.

Poljoprivrednici su lane imali povraćaj od države od 3.000 dinara po hektaru za utrošeno dizel gorivo. Ove godine ne mogu da računaju na taj novac. Zato insistiraju da im se kao u agrarno razvijenim zemljama obezbedi takozvani "plavi dizel" - dizel gorivo namenjeno poljoprivredi. Pošto je oslobođen akciza, znatno je jeftiniji od goriva koji se troši u putničkom saobraćaju i transportu.

Poljoprivrednici insistiraju na oslobađanju plaćanja akciza

Naši poljoprivrednici insisistiraju na tome da i oni budu, ili korisnici plavog dizela ili da dobiju povrat novca za upotrebljeno dizel gorivo u vrednosti akciza. Među njima je i Slavko Vukov iz Udruženja poljoprivrednika Zrenjanina.

"Mi smo dovedeni u situaciju da je u ovim drsko-bezobraznim subvencijama potpuno isključeno pogonsko gorivo iz tog sistema subvencija. Zašto bi država Srbija ubirala akcizu od 60 litara po hektaru koje ću ja upotrebiti kada to ne rade u Rumuniji, Mađarskoj i Hrvatskoj? Neka me država ispoštuje kao ostale zemlje svoje poljoprivrednike u regionu. Ništa više od toga. Suština je u tome da smo pre 7-8 godina imali jedan dobar zakon koji je omogućavao povraćaj akciza za dizel gorivo koje se toši u poljoprivredi. Bilo je tako da ako danas platim naftu, za nedelju dana mogu da povratim tu akcizu. Ni to nije bilo dovoljno dobro jer, na primer, u Mađarskoj imate "plavi dizel" i kada ga kupujete naftu za poljoprivredu vi je u startu manje plaćate. Insistiramo na tome da se što pre oslobodimo plaćanja akcize", kaže Vukov.

Cena dizela među najskupljim u regionu

Inače, od svakog litra goriva država uzima gotovo 60 odsto, i prema tom parametru smo među vodećim zemljama u Evropi. Za poslednjih sedam dana prosečna cena litra dizela niža je za oko dva dinara. I pored toga, dizel je među najskupljim u regionu. Skuplje ga od Srbije toči samo Albanija. Po ceni dizela, Crna Gora (97,6 dinara), se u međuvremenu pridružila tradicionalno najjeftinijim tržištima, Makedoniji (76,86 dinara) i BiH (104,2). Čak je, i u Grčkoj (109,8 dinara) prosečna cena dizela pala ispod jednog evra, ali se u Srbiji i dalje toči za 1,037 evrocenti ili (127,69) dinara za litar.

Ključno je da se smanje akcize za gorivo u poljoprivredi

Tomislav Micović
Tomislav Mićović

A šta je sve potrebno da se uradi da bi smo uspostavili sistem gde bi poljoprivrednici mogli da na pumpama natoče tzv. plavi dizel, raspitali smo se kod generalnog sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislava Mićovića.

"Priča o jeftinijem dizelu za poljoprivrednike bi trebalo da počne evidencijom obradivih površina i sticanjem prava poljoprivrednika na određenu količinu regresiranog goriva. Poljoprivrednik bi tada znao koliko mu godišnje pripada i na beznskim pumpama bi u startu kupovao jeftijije gorivo. Ključno je da se smanje akcize za gorivo koje se troši u poljoprivedi. Takvo gorivo je svugde na poseban način obeleženo markerima. Država mora da izgradi mehanizam kako će osloboditi fiskalnih dažbina gorivo namenjeno poljoprivredi i kako će sve to kontolisati", kaže Mićović.

Prema njegovom mišljenju benizske pumpe su tehnički osposobljene sa snabdevanje poljoprivrednika "plavim dizelom", a kada je o proceduri reč kaže da "ne treba izmišljati toplu vodu", već sistem urediti kako su to uradile agrarno razvijene zemlje. Na većini benziskih stanica postoji rezervor na kome bi moglo da se toči markirano gorivo. Nekada je u tim rezervoarima bio dizel D2. Naravno, poljoprivrednik bi morao da ima posebnu karticu na kojoj bi bilo definisano koliko mu goriva pripada. Na njoj bi bila definisana količina goriva, a benziske stanice bi mogle da se utrkuju ko će nižom cenom privući poljoprivrednike. Budući da se Srbija približava priključenju Evropskoj uniji, dužna je da svoje propise harmonizuje sa njihovim. Trebalo bi dobro "prostudirati" njihove direktive, a onda da se, na osnovu najboljih iskustava zemalja koje imaju dugu tradiciju u tome, napravi sopstveni sistem.

Neke kompanije obezbedile jeftiniji dizel poljoprivrednicima

Uviđajući sve probleme poljoprivrednika u vezi sa skupim gorivom kompanija Lukoil i Zadružni savez Vojvodine obezbedili su nešto jeftiniji dizel za poljoprivrednike. Savetnik za proizvodna pitanja u savezu Petar Radić, kaže da bi paori trebalo da se jave svojim zadrugama kako bi došli u posed kartice koja će im obezbediti jeftinije gorivo. "Svi oni koji budu dobili karticu će moći na svim Lukoilovim pumpama da povoljnije toče naftne derivate u odnosu na standardne. Na taj način će na 40 pumpi moći da kupe jeftiniji dizel za 4 dinara po litru, evrodizel će biti povoljniji za 6 dinara, dok će ektodizel moći da kupe uz sniženje za 8 dinara po litru", kaže Radić.

Zbog predizborne kampanje i vlade koja je u tehničkom mandatu, nije realno da poljoprivrednici za prolećne radove budu oslobođeni akciza ili da im one budu umanjene, iako se o tome dosta spekulisalo na početku godine. Udruženja poljoprivrednika bi po formiranju nove vlade trebalo da insistiraju na uvođenju sistema koji bi im, ako ne ranije, naredne godine obezbedio što jeftiniji dizel.

Foto:bigstockphotos.com;Treasurephoto


Tagovi

Slavko Vukov Tomislav Mićović Petar Radić Plavi dizel Gorivo za poljoprivrednike Akcize za gorivo Cena goriva Povraćaj akciza Benzinske stanice Zadružni savez Vojvodine Lukoil


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]