Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 25.11.2016. 14:30

Cena pšenice nastavila rast

Rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, nastavljen je i ove nedelje. Ove radne sedmice prometovano je ukupno 2.680 tona robe, što je za 174,87 više u odnosu na upoređujući period iz prethodne nedelje.

Foto: bigstockphoto.com/igor stevanovic
  • 560
  • 66
  • 0

Rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, koji su prometovani preko novosadske "Produktne berze" je nastavljen i ove sedmice. Preko berze je tokom nedelje za nama prometovano ukupno 2.680 tona robe, što je za 174,87% više u odnosu na upoređujući period iz prethodne nedelje. Finansijska vrednost prometa je iznosila 50.182.000,00 dinara ili za 196,85% više u odnosu na upoređujući podatak iz prošle nedelje.

Cene ratarskih proizvoda rastu

Cena kukuruza se ove nedelje kretala u rasponu od 15,20 do 15,60 din/kg bez PDV-a, dok je ponderisana cena iznosila 15,25 dinara. U poređenju sa prošlonedeljnim podatkom, kukuruz je u proseku skuplji za 1,51%. Dobar rod, odnosno veće raspoložive količine, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu su doprineli tome da cena žutog zrna bude niža u odnosu na isti period prošle godine za 7,5%.

Gotovo konstantan rast cene pšenice se beleži od početka meseca, kada je kilogram hlebnog zrna prometovan po 15,00 dinara za kilogram bez PDV-a. Ovonedeljna ponderisana cena iznosi 16,74 dinara, što je za 5,61% rast u odnosu na prošlu nedelju.

Soja je na novom ovosezonskom maksimumu. Za poslednjih nedelju dana zrno je skuplje za 1,23%, a kilogram je koštao 41,00 dinar bez PDV-a.

PRODEX

Berzanski indeks PRODEX je u odnosu na kraj prošle nedelje veći za 1,18 poena i na dan 25. novembra 2016. bio je na nivou od 199,53 indeksna poena.

Cene na inostranim vodećim robnim berzama

U Čikagu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je pojeftinila za 0,40%, a kukuruz je poskupeo za 2,52%. U Budimpešti, u odnosu na prethodnu nedelju, cena pšenice je pala za 0,28%, dok je cena kukuruza porasla za 0,94% dok je na pariskoj berzi cena pšenice je povećana za 2,12%, a cena kukuruza za 1,22%. Na berzi U Čikagu, u odnosu na prethodnu nedelju, poskupela je i roba soja kompleksa. To jest soja je poskupela za 5,06%, a sojina sačma je poskupela za 1,57%.

Foto: bigstockphoto.com/igor stevanovic


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Izvori

Produktna berza Novi Sad


Tagovi

Produktna berza Kukuruz Pšenica Soja Prodeks


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/