Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 09.12.2016. 14:30

Cena pšenice ponovo u padu

Nakon gotovo konstantnog rasta cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, ove nedelje je došlo do stabilizacije, odnosno pada cena roba koje su prometovane preko novosadske berze.

Foto: bigstockphoto.com/alisa
  • 1.163
  • 55
  • 0

Nakon gotovo konstantnog rasta cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, ove nedelje je došlo do stabilizacije, odnosno pada cena roba koje su prometovane preko novosadske berze.

Posledica ovakvog trenda cena je i manji berzanski promet, koji je ove nedelje obuhvatao 1.110 tona robe, što je za 61,39% manje nego prošle nedelje, dok je finansijska vrednost prometa iznosila 20.953.000,00 dinara ili za 63,50% manje u odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedelje.

Cena kukuruza stabilna, pšenice u padu

Trgovanje kukuruzom se stabilizovalo na nivou od 15,80 din/kg bez PDV-a. Ujedno su svi ugovori realizovani po identičnoj, pomenutoj ceni. U poređenju sa ponderom iz prethodne nedelje, kukuruz je skuplji za 0,91%.

Rast cene pšenice je obeležio prethodni period, ali je ove nedelje cena prvo stala sa uzlaznim trendom, da bi se u daljem trgovanju beležio cenovni pad. Hlebno zrno je prometovano po prosečnoj ceni od 17,60 din bez PDV-a, što predstavlja pad od 2,72% u odnosu na prošlu nedelju.

Sojina sačma sa 44% proteina je prometovana po ceni od 44,80 din bez PDV-a, dok je stočni ječam sa klauzolom gratis lagera do 15. januara 2017. godine prometovan po 17,00 din bez PDV-a.

PRODEX

Pad cene pšenice se odrazio i na kretanje berzankog PRODEX-a. Vrednost PRODEX-a na dan 09. decembra 2016. iznosi 203,46 poena, što je za 2,09 indeksnih poena manje nego pre nedelju dana.

Berze u svetu

U Čikagu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je poskupela za 5,17%, a kukuruz je poskupeo za 4,46%. Cena pšenice ja na kraju perioda za decembarski fjučers dostigla vrednost 143,52 $/t, a kukuruz 136,37 $/t.

U Čikagu u odnosu na prethodnu nedelju, soja je pojeftinila za 0,25% i njena cena je zadnjeg radnog dana semice bila 377,37 $/t, dok je sojina sačma poskupela za 0,48%.

U Budimpešti je u odnosu na prethodnu nedelju kukuruz poskupeo za 0,01% i dostigao cenu od 136,08 €/t po fjučersu za mart.

Na Berzi u Parizu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je poskupela za 1,25%, a kukuruz je poskupeo za 0,15%, to jest cena pšenice je 162,25 €/t po decembarskom fjučersu, a kukuruza 164,25 €/t za januarski fjučers.

Obim i struktura prometa u novembru 2016. godine

Povećana potražnja od strane izvoznika, u novembru rezultirala je rastom cena i obima prometa preko Produktne berze. Ovog meseca posebno se ističe rast cene pšenice, zbog povećane potražnje izvoznika i vešću da su zasejane površine pšenice znatno manje o planiranih. Tokom meseca novembra je prometovano ukupno 9.137 tona robe, što je 109,52% više u odnosu na prethodni mesec. Finansijska vrednost prometa je iznosila 183.717.750,00 dinara, odnosno za 154,38% više nego u oktobru.

Kukuruz

Vremenski uslovi su se stabilizovali, omogućili su ratarima privođenje ekonomske godine kraju i skidanje useva što nisu mogli da urade zbog loših vremenskih uslova predhodnog meseca. Istovremeno cena kukuruza u toku meseca novembra beleži konstantan blagi rast. Ponderisana cena iznosila 15,20 din/kg bez PDV-a, što je u odnosu na prethodni mesec rast za 3,90%.

Pšenica

Cena pšenice je je zabeležila snažan rast u odnosu na prethodni mesec. Ponderisana cena iznosila 16,82 din/kg bez PDV-a, što je u odnosu na prethodni mesec rast za 14,42%. Konstantan rast cene pšenice usled infomacija koje su se proširile robnim tržištem da su zasejane površine pšenice manje od planiranih podigle su cenu visoko za kratak period, da li je realno da cena pšenice zadrži takav trend rasta pokazaće se u narednom periodu.

Soja

Prošlog meseca, kao pšenica i kukuruz i zrno soje beleži konstantan cenovni rast. Krajem meseca cena soje zrna je iznosila čak 48,40 dinara po kilogramu sa PDV-om, dok je ponderisana cena iznosila 45,46 dinara po kilogramu sa PDV-om.

Poziv poljoprivrednim gazdinstvima

Pozivamo sva zainteresovana poljoprivredna gazdinstva da kontaktiraju berzu kako bi sebi obezbedili prisustvo na prezentaciji poslovnih mogućnosti koje Vam nudi "Produktna berza".

Predstavnici berze će prisutnima dati veoma korisne informacije o kretanjima na tržištu. Najbitniji deo će se odnositi na nove mogućnosti i priliku koju će berza obezbediti svim gazdinstvima koja budu zainteresovana za saradnju. Prezentacija će biti održana u četvrtak 15.12.2016. u prostorijama "Produktne berze", sa početkom u 18:00 sati.

Zbog ograničenog broja mesta molimo sve zainteresovane da se jave na sledeće brojeve telefona: 021/445-406, 021/445-407 ili na mejl adresu: office@proberza.co.rs

Foto: bigstockphoto.com/alisa24


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Izvori

Produktna berza Novi Sad


Tagovi

Produktna berza Kukuruz Pšenica Soja Prodeks


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/