Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 17.08.2022. 15:00

Cena uljane repice pala na najniži nivo u godinu dana

Više je razloga za ovakav trend u ceni uljane repice koja je uprkos suši ove godine dala jako dobar rod od Kanade preko Evrope do Australije.

Foto: Depositphotos/smereka
  • 216
  • 51
  • 0

Pad cena soje u SAD-u i sve veći izvoz iz Ukrajine preko Crnog mora uzrokovao je pad prometa uljane repice i to, kako piše Agrarheute, na najniži nivo od septembra 2021. godine. 

Početkom ove nedelje cene te uljarice su na evropskom terminskom tržištu pale za 24 evra po toni, što se nastavilo i u utorak, te iznose 629 €/t. Ovo je najniži nivo od septembra 2021. godine. Kada je reč o trenutnim cenama, one su nešto više.   

Najveći uticaj je imao pad cena soje u SAD-u za 4,2 odsto u dva dana, a gde ona iznosi 14,73 dolara po bušelu, odnosno 0,53 evra za kilogram. Analitičari ovu pojavu objašnjavaju najnovijom prognozom o stanju žitarica i uljarica kojega je obajvilo američko ministarstvo poljoprivrede (USDA). Dakle, prema tom dokumentu žetva soje je povećana za gotovo milion tona, na 123,3 mil. t što je navodno prinos rekordnih nivoa pa iznenađujuć s obzirom na vremenske prilike. 

Uprkos suši dobar rod

Kada je reč o uljanoj repici u Evropi, ona je uprkos suši bila neočekivano dobra. Ali, pad cena, nakon povećanja krajem jula, se uz već spomenuta pojašnjenja opravdava velikih strahom od recesije i padom potražnje u industriji biogoriva. 

Evropska komisija procenila je krajem jula žetvu na oko 18 miliona tona, u poređenju sa 17 mil. t u prethodnom razdoblju. Početkom avgusta Strategie Grains je čak pretpostavio da će ona biti oko 18,5 mil. t. 

Suša nije omela rod (Foto: Depositphotos/SimpleFoto)

Komisija i dalje očekuje uvoz od 4,5 mil. t u novoj marketinškoj godini, u poređenju sa 5,5 mil. t u prethodnoj. U prvih šest nedelja nove mg. zemlje EU uvezle su 630.000 tona te uljarice što je čak oko 200.000 tona više nego u isto vreme prošle godine. Od toga je 130.000 t otišlo u Francusku, a po 120.000 t u Nemačku i Holandiju.

Do sada je glavni dobavljač bila Australija (tri četvrtine količine), a čak je 74.000 t (12 odsto) stiglo iz Ukrajine.

Rekord u Rusiji? 

Kada je reč o uzgoju, Francuska kao jedan od najvećih proizvođača beleži rast pa je rod procenjen na 4,35 miliona tona što je povećanje od najmanje 1,02 mil. t u odnosu na 2021. U Nemačkoj su prognoze takođe povećane za oko 300.000 tona te iznosi 3,8 mil. t. 

Rod je dobar i u Kanadi, Australiji te Ukrajini, a Rusija bi sa 3,9 miliona tona mogla ostvariti rekordan rod, pokazalo je USDA izveštaj. 


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Terminsko tržište Prognoze Recesija Uljarice Suša Cene Rod


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.