Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva
  • 19.07.2017. 12:00

Cena zrna smanjuje površine pod pšenicom?

Ovogodišnji prinosi pšenice definitvno će biti manji u odnosu na prošlu godinu, ali to neće podići cenu ove kulture. Proizvođači veruju da će dobro proći oni koji uspeju da sačuvaju hlebno zrno.

Foto: Print Screen / You Tube
  • 2.163
  • 135
  • 0

Proizvođači tvrde da cena pšenice nikako ne može da bude ispod 20 dinara po kilogramu, iako se očekuje lošiji rod. Dragan Miletić iz Novog Bečej kaže da očekuje do tri tone po jutru u svojoj žetvi:

"Još uvek se šuška da će cena ići na gore, ali to je veliko pitanje. Momentalno neće otići, ali veliki poljoprivrednici, koji mogu da je sačuvaju, mislim da će imati veću cenu".

Vremenski uslovi jedan od krivaca

Ključni razlozi za smanjenje prinosa su kasna setva, ekstremno niska temperatura u periodu mirovanja i nedostatak vlage. Stručnjaci smatraju da bi godina mogla da bude prosečna - i po prinosu i po kvalitetu.

"Trend u Srbiji je da se smanjuju površine pod pšenicom. Znači, postoji realna opasnost da se na jesen one još smanje. Tako da postoji mogućnost da dođe do korekcije cene. Kupci pšenice bi trebalo da idu u susret proizvođačima", smatra Miroslav Malešević, naučni savetnik u poljoprivredi.

Prinos od 4,2 tone u Novom Bečeju

Opština Novi Bečej ima 15.000 ha oranica, a manje od 5.000 je ove godine pod strnim žitima. Vrlo malo je zatupljen ječam, stočnog ječma ima za potrebe seljaka, parcele pod pivarskim ječmom mogu na prste da se nabroje. Postoji sedam otkupljivača na ovoj teritoriji.

Foto: Print Screen / You Tube


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Pšenica Žetva Novi Bečej Miroslav Malešević Dragan Miletić Cena


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu