Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 05.06.2018. 16:15

Cene pšenice u crnomorskom regionu nastavile pad

Prošlu nedelju na svetskom tržištu žitarica obeležio je pad cena žitarica u crnomorskom regionu. Osim toga primetan je snažan rast izvoza ruskog ječma, ali i šarolik trend izvoza ukrajinskog kukuruza.

Foto: Flickr / Frédérique Voisin-Demery
  • 425
  • 23
  • 0

Ruske cene stočne pšenice su i tokom prošle sedmice nastavile da padaju, uprkos rastu na globalnom tržištu. Kako prenosi UkrAgroConsult, izvozne cene ruske pšenice su prethodnu nedelju zatvorile padom u proseku od jednog dolar po metričkoj toni, pa je tako pšenica od 12,5% proteina dostigla cenu od 200-203 dolara po toni, dok je pšenicom od 11,5% proteina trgovano po ceni 197-200$/t. Na pad izvoznih cena ruske pšenice najviše je uticalo slabljenje tražnje glavnih uvoznika Egipta i Turske, pa je tokom maja izvozni tempo pšenice iz Rusije bio znatno usporen. 

Kada je reč o Ukrajini, i u toj zemlji je nastavljen trend pada cena pšenice, najviše pod pritiskom neaktivne trgovine tom žitariciom. Izvozne cene ukrajinske stočne pšenice (12,5% proteina) zatvorile su nedeljno trgovanje parom u proseku od 2$/t, dok su se cene stočne pšenice sa 11,5% smanjile na 200-203 dolara po toni, a cene prehrambene pšenice sa istim procentom proteina imale su vrednost 196-199$/t.

Rusija postala najveći isporučilac ječma Iranu

Rusija je tokom marta izvezla 392,2 hiljade tona ječma, odnosno 30% više nego u februaru i dvostruko više nego u martu 2017. godine.  Ta zemlja je  u prvih devet meseci ove sezone u inostranstvo isporučila 4,5 megatona ječma, što je već za 49% od izvoza tokom čitave sezone 2016/17. Tradicionalni glavni uvoznici ruskog ječma, poput Saudijske Arabije i Irana, znatno su povećali kupovinu ove žitarice. Saudijska Arabija povećala je uvoz za 32% kupivši 1,6 miliona tona ječma, dok je Iran, takođe, povećao uvoz ruskog ječma i to za 147% u odnosu na prethodnu sezonu, što najveći obim ruskog ječma koji se isporučuje tom tržištu, izveštava UkrAgroConsult.

Kina povećala uvoz suncokretovog ulja iz Rusije

Ruska isporuka suncokretovog ulja je tokom prvih sedam meseci sezone 2017/18 nastavljena rekordnim tempom. Prema izveštaju UkrAgroConsult, Rusija je u periodu od septembra 2017. do maja 2018. je na strana tržišta izvezla 1,2 miliona tona suncokretovog ulja, što je za oko 7% više nego lane. Glavni uvoznik ruskog suncokretovog ulja je tokom prethodnih sedam meseci bio Egipat koji je kupio 35% više ulja nego u istom periodu prošle sezone. Turska je ostala drugi najveći uvoznik, uprkos tome što je ta zemlja smanjila nabavke ulja iz Rusije za gotovo 40%. Treba dodati i to da je primetno povećanje uvoza ruskog suncokretovog ulja u Kinu koja je od Rusije već sada kupila 10% više ulja nego tokom čitave sezone 2016/17.

Izvozni tempo ukrajinskog kukuruza slabiji za 14,5%

Tempo izvoza kukuruza iz Ukrajine je u ovoj sezoni jedan od najsporijih proteklih nekoliko sezona. Kako navode analitičari UkrAgroConsult-a. Isporuke kukuruza iz te istočnoevropske zemlje su, tokom prvih osam meseci sezone 2017/18, bile za 14,5% niže u odnosu na isti period lane. Ukrajinski izvoznici su, u aprilu 2018, u inostranstvo otpremili 2,3 miliona tona kukuruza,. 6,3% manje nego u martu, ali uprkos tome 17,3% više kukuruza nego u aprilu 2017. godine. Usporavanje izvoza dovelo je do pada snabdevanja ključnim uvoznicima ukrajinskog kukuruza.

U izveštajnom periodu isporuke u Evropsku uniju su smanjene za 2% u odnosu na prošlu sezonu, dok je istovremeno, izvoz u Egipat pao za 24%. S druge strane ukrajinski izvoznici su povećali snabdevanje kukuruza glavnim potrošačima kao što su: Kina, Turska i Izrael. Kina je uvezla 2 miliona tona kukuruza, tokom prvih osam meseci sezone, a treba napomenuti i to da je posmatranom periodu izvoz kukuruza u Tursku skočio je više od 21 puta sa 43 hiljada tona na 906,4 hiljada tona kukuruza.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Tržište Pšenica Ječam Kukuruz Rusija Ukrajina Turska Kina Iran Saudijska Arabija


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta