Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 12.06.2018. 16:15

Cene pšenice u Rusiji i Ukrajini i dalje u padu

Izvozne cene ruske stočne pšenice nastavile su da se kreću silaznom putanjom, najviše pod pritiskom usporavanja prodaje stočne pšenice na međunarodnim tržištima. Kada je reč o prilikama na tržištu žitarica, treba pomenuti da je primetan rast izvoza sojine sačme i brašna iz Ukrajine, ali i dodati da će prinos kukuruza u Rumuniji biti znatno manji od prošlogodišnjeg.

Foto: Flickr / Tim J Keegan
  • 3.935
  • 225
  • 0

Izvozne cene ruske stočne pšenice nastavile su da se kreću silaznom putanjom, pa su tako nedeljno trgovanje završile prosečnim padom od 1-2 dolara po toni. Treba dodati da je stočnom pšenicom sa 12,5% proteina trgovano po ceni od 198-202 dolara po toni, dok se cena pšenice sa 11,5% proteina kretala 195-199 $/t. Kako izveštava UkrAgroConsult, izvozno tržište je kao i ranije pod pritiskom zbog usporavanja prodaje stočne pšenice, dok istovremeno, cena pšenice novog roda nastavlja da raste, nasuprot ceni stare pšenice pšenice koja je u stalnom opadanju. Kada je reč o Ukrajini, valja napomenuti da su izvozne cene 11,5%-proteinske stočne pšenice prošlonedeljno trgovanje završile padom od oko 1-2$/t dostigavši vrednost od 198-202 dolara po toni, dok je istovremeno pšenica sa 12,5% proteina imala cenu od 208-212 $/t.

Ukrajina: Rekordan izvoz sojine sačme u aprilu

Izvoz sojine sačme, iz Ukrajine je, u aprilu, dostigao rekordnih 59,3 hiljada tona. Tome su najviše doprinele aktivne isporuke Belorusiji, Azerbejdžanu, Libiji i Gruziji. Kako prenosi UkrAgroConsult, Ukrajina je između septembra 2017. i aprila 2018. godine u inostranstvo otpremila oko 265.000 tona sojine sačme, 24,3% više u odnosu na isti period prošle godine. Kao i ranije, najveći uvoznici su bili Evropska unija sa udelom od 35% ukupnog izvoza, a za njom slede Belorusija sa 31%, Azerbejdžan sa 12% i Gruzija sa udelom od 10% u ukupnom uvozu sojine sačme iz Ukrajine.

Izvoz brašna iz Ukrajine povećan za 15%

Ukrajinski izvoznici su u  prvih deset meseci sezone 2017/18. u inostranstvo otpremili 378,6 hiljada tona brašna. To je za 15% više nego u istom periodu u sezoni 2016/17. Treba kazati i to da je izvoz brašna iz Ukrajine u aprilu iznosio 24,9 hiljada tona, što je za 40% više nego u martu i za oko 9% više nego u aprilu 2017. godine.  Ovome treba dodati da je izvoz ukrajinskog brašna u Kinu značajno porastao i to za 38% u odnosu na lane, a slična situacija je primećena i kada je reč o izvozu u Ujedinjene Arapske Emirate u koje je izvezeno 15% više ukrajinskog brašna nego prošle godine.

Manje kukuruza u Rumuniji ove sezone

Prema procenama UkrAgroConsulta, rumunski ratari će ove godine povećati površine pod kukuruzom uprkos tome što su agrometeorološki uslovi ograničeni brzim isparavanjem vlage iz zemljišta pod uticajem izuzetno visokih temperatura vazduha. Prema podacima meteoroloških službi, u Rumuniji, u istočnim delovima zemlje je zabeležena umerena i ozbiljna suša, dok su istovremeno, jugozapadni delovi dobili natprosečne količine kiše. Ako se u obzir uzmu trenutne nepovoljne vremenske prilike, prosečni projektovani prinos će za 5% biti niži u odnosu na petogodišnji prosek, pa se očekuje da će rod biti manji od prošlogodišnjeg. Zbog smanjenog potencijala useva, izvoz kukuruza u sezoni 2018/19, zbog rasta izvoznih cena, na međunarodnom tržištu, u drugoj polovini tekuće sezone, kao i zbog niže konkurencije iz Južne Amerike, očekuje se da Rumunija povrati svoj udeo, izgubljen na tržištu Egipta i drugih afričkih i azijskih zemalja.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Pšenica Kukuruz Tržište Sojina sačma Brašno Rusija Ukrajina Rumunija


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta