Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 01.05.2018. 11:15

Cene ruske pšenice na trogodišnjem maksimumu

Zahvaljujući konstantno velikoj tražnji, izvozne cene ruske pšenice dostigle su najvišu vrednost u poslednje tri sezone. Ovome treba dodati da je proizvodnja ruske uljane repice porasla za 23%, dok je u Ukrajini izvoz žitarica u padu, a izvoz lanenog semena je tri puta niži nego pre godinu dana.

Foto: Flickr / Chris Worden
  • 1.529
  • 143
  • 0

Prosečne cene ruske pšenice porasle su na 215 dolara po toni, što je najviši nivo još od sezone 2014/15. Prema procenama analitičara, Rusija je do 18. aprila ove godine izvezila 1,6 miliona tona žitarica, a od toga 1,2 miliona tona pšenice. Samo tokom prethodne sedmice ruski farmeri su u inostranstvo prodali 800.000 tona žitarica, uključujući 600.000 tona pšenice. Međutim, slaba nacionalna valuta navodno je prisilila mnoge poljoprivrednike da suspenduju prodaju žitarica, pa čak i da odustanu od prethodno zaključenih ugovora. Prema rečima Andreja Sizova, generalnog direktora istraživačke kuće SovEcon, iz Moskve, pojedini poljoprivrednici su nastavili prodaju žitarica zbog nedavnog jačanja rublje. Treba pomenuti i to da je početkom prošle sedmice rusko ministarstvo poljoprivrede objavilo da je izvoz pšenice porastao za 43% u odnosu na prošlu godinu, na gotovo 33 miliona tona.

Rusija: Raste proizvodnja biodizela i uljane repice

Proizvodnja sirove nafte u Rusiji je u periodu od jula 2017. do februara 2018. godine porasla za 23% i dostigla iznos 259 hiljada ton. Kako prenosi UkrAgroConsulta, to je značajno promenilo trend smanjenja, koji je zabeležen u prethodne dve sezone. Samo u februaru je preradom uljane repice proizvedeno 32,4 hiljade tona nafte, dok je u januaru proizvodnja iznosila oko 30 hiljada tona. Sve to je doprinelo porastu interesovanja i proizvodnje uljane repice u sezoni 2017/18. Ovome treba dodati i da je proizvodnja sirove nafte u prvih osam meseci sezone porasla za 25,7% u poređenju sa prethodnom sezonom.

Ukrajinski izvoz žitarica smanjen za 14%

Ukrajinski izvoz žitarica ove sezone, u odnosu na prethodne godine, smanjen za 14% i iznosi 34 miliona tona. Prema podacima organa za bezbednost hrane izvoz pšenice manji je za 3% u odnosu na isti period lane i iznosi 15,1 miliona tona, dok je takođe došlo i do pada izvoza mlinske pšenice na 8,7 megatona. Zabeležen je takođe i slabiji izvoz kukutuza i to za 11% manje nego prošle godine, dok ječam je prodaja ječma stranim kupcima opala za 4%, soje za 7%, a izvoz uljane repice je udvostručen na 2,1 milion tona.

Izvoz lanenog semena trostruko smanjen

Ukrajinski izvoz lanenog semena nastavio je da tone i tokom marta, ostvarivši pad od 31% u odnosu na februar. Kako izveštava UkrAgroConsult, na strana tržišta je ukupno izvezeno 19 hiljada tona, odnosno 61% manje nego pre godinu dana. Vrhunski kupci zajedno čine oko 86% ukupnog izvoza, što uključuje 41% izvoza u Vijetnamu, 31% u Evropsku uniju  i 7% u Egipat i Bangladeš.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Tržište Pšenica Kukuruz Rusija Ukrajina Laneno seme Evropska unija


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]