Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište uljarica
  • 19.12.2015. 15:30

Cene soje padaju uprkos manjoj proizvodnji?

Smanjene su prognoze za globalnu proizvodnju soje. Uprkos tome, cene padaju zbog velikih količina argentinskih zaliha.

Foto: pixabay.com
  • 126
  • 11
  • 0

Smanjene su prognoze za globalnu proizvodnju soje. Uprkos tome, cene padaju zbog velikih količina zaliha u Argentini. Zalihe palminog ulja u Maleziji dostigle su rekord na kraju novembra. To je na neki način ublažilo pad izvoza.

Cene uljarica pale

Nedavno stanje na tržištu, koje je podupiralo cene uljarica poslednjih nedelja, sada se preokrenulo. Uprkos smanjenju prognoza globalne proizvodnje, cene su pale zbog loših vesti iz Južne Amerike. U svojoj poslednjoj dopuni, američko Ministarstvo poljoprivrede izmenilo je stavove i popravilo situaciju na tržištu malom redukcijom procene ukupne godišnje proizvodnje soje. Prognozira se da će područje u Sjedinjenim Američkim Državama pod sojom biti manje u sezoni 2016/2017.

Veće zalihe soje iz Argentine

Međutim, prognoze za globalnu trgovinu povećane su za 0,5 Mt u poređenju sa novembrom, prateći očekivanja većih zaliha iz Argentine nakon nedavnih predsedničkih izbora. Ako bude ostvaren, argentinski izvoz od 11,25 Mt soje, on će biti najveći u poslednjih 6 godina.

I dok smo svedočili padu unapred ugovorenih vrednosti uljarica na međunarodnim tržištima, padovi na engleskom tržištu nisu bili tako drastični. Relativna snaga evra u odnosu na funtu zaštitila je engleska tržišta. Pošto je tržišna aktivnost sada nešto manja, valuta je postala jedna od glavnih tačaka zaštite engleskih tržišta.

Rekordne zalihe palminog ulja

Zalihe palminog ulja u Maleziji dostigle su rekord na kraju novembra, na 2,91 Mt, odnosno za 3 % više nego prošlog meseca. To potvrđuju podaci Malezijskog odbora za palmino ulje. Uprkos nižoj proizvodnji u novembru, zbog velikih zaliha, redukcija izvoza, urzokovana povećanjem globalne kompeticije na tržištu biljnih ulja, nije se toliko osetila.

U prvih 10 dana decembra, izvoz palminog ulja iz Malezije pao je za 36 % na 280 Kt, u poređenju sa novembrom.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Argentina Proizvodnja soje Palmino ulje Cene uljarica Svetsko tržište uljarica Snaga evra


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."