Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena žitarica
  • 28.02.2021. 18:00

Cene: Tona pšenice dostigla 245, a uljane repice 485 evra

Glavni uzroci su velika potražnja Kine, ruske carine, La Ninja, ledeni talas u SAD-u, štete od hladnoće u Rusiji, ali i Covid kriza zbog koje svi žele da obezbede sebi zalihe.

Foto: Depositphotos/masterwilu
  • 434
  • 203
  • 0

Svaki put kada analitičari očekuju da će cene žitarica krenuti da padaju desi se suprotno. Kako piše agrarheute, veruje se da su glavni uzroci tome velika potražnja Kine, ruske carine, južnoamerička La Ninja, propadanje useva u SAD-u zbog ledenog talasa, ali i Covid kriza. Trgovci takođe izveštavaju o mogućoj šteti od hladnoće u pojedinim delovima Rusije.

Tako su njihove cene na terminskom tržištu u Parizu porasle na najviše nivoe u poslednjih nekoliko godina. Evropskom pšenicom trgovalo se za 245 evra po toni, a takav iznos nije zabeležen još od maja 2013. godine. Porasla je i ona za novu žetvu i to na 203 evra po toni. U samo nedelju dana je poskupela za sedam odsto, a kukuruz više od četiri odsto, javlja allaboutfeed.

Što se tiče uljane repice, kod nje je zabeležen najveći skok na čak 485 evra. Time je dostigla nivo koji je zadnji put zabeležen u oktobru 2012. U Kanadi su pak cene za ovu uljaricu dosegle maksimume jer je nema na tržištu šest meseci pre novog vršaja.

Dalje, evropske cene za kukuruz popele su se na 230 evra po toni, a takva je vrednost poslednji put zabeležena u februaru 2013. godine. Rasle su i one za soju, pšenicu i kukuruz na terminskom tržištu u Čikagu, ali u manjim razmerama.

Tako je rast kod pšenice potpomognut hladnim valom u SAD-u, a američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) je saopštilo da padaju zalihe koje su u dobrom stanju. Ozima je u lošem stanju u Kanzasu, ali i ostalim delovima pogođenim ekstremno hladnim vremenom, izvestili su. Pad proizvodnje se očekuje i u Oklahomi i Teksasu. Ali, poboljšanja su moguća u Južnoj Dakoti, Koloradu i Montani.

Ukrajina uvozi soju, a u Brazilu problem sa kukuruzom

Prema analitičarima, rast cena na tržištu uljarica još više podstiče potražnju jer svi žele da osiguraju zalihe pre nego što cifre dodatno porastu. I kukuruz nastavlja taj trend, pa su cene takođe nastavile da rastu, jer su kiše odložile berbu soje u Brazilu i time prolongirale setvu kukuruza za drugu berbu. 

Na tržište utiču i ostale sirovine poput nafte. Ako njena cena nastavi da raste, to će uticati i na žitarice i na uljarice.

Treba spomenuti i to da se cena soje popela na najviši nivo u poslednjih šest i po godina. Ukrajina koja je poznati izvoznik te ratarske kulture, po prvi put ove godine uvozi. Kako izveštavaju trgovci, brazilske zemlje će ovu državu snabdeti sa 51.600 tona ove uljarice. Takođe, njeni prinosi su u Ukrajini pali za oko 25 odsto prošle godine na 3,4 miliona tona, a konsultantska kompanija APK-Inform je najavila da će izvoz u ovoj sezoni iznositi dva miliona tona.

Obilne kiše su ovog meseca omele žetvu te kulture u Brazilu, a otežavaju i setvu kukuruza. Uprkos tome, analitičari smatraju da bi ta zemlja ove sezone mogla da ima rekordnu žetvu od 108,2 miliona tona jer poljoprivrednici masovno povećavaju njegovu proizvodnju zbog visokih cena na tržištu. Prema njima, površina zasejana kukuruzom mogla bi da naraste za oko milion hektara na 19,4 miliona ha.

Kakav je bio uticaj hladnog talasa na useve širom Evrope?

Međutim, vremenski uslovi im ne idu u prilog što bi moglo uticati na celokupnu proizvodnju. Očekuje se da će druga žetva kukuruza činiti 80 odsto ukupne brazilske proizvodnje te žitarice ove godine. To bi prema analitičarima dalo snažan podsticaj proizvodnji i učinilo Brazil konkurentnijim na izvoznim tržištima u odnosu na SAD.


Tagovi

Cene Žitarice Rast cena Cena pšenice Cene kukuruza Cena soje Cena uljane repice


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste znali da su za neke od značajnih inovacija u poljoprivredi zaslužne žene? 💡 Njihove vizije unapredile su poljoprivredne prakse, bilo da je reč o održivosti, tehnologiji ili biodinamici. Harijet Vilijams Rasel, Rejčel Karson i Mar... Više [+]