Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 24.07.2019. 18:00

Cene uljane repice u Nemačkoj porasle zbog manje proizvodnje

U Rusiji je prinos pšenice i dalje u proseku dok je žetva, sada niža. Ona može da se poredi sa onom iz 2015. godine, kada je Rusija imala manjak ovog useva. Avgustovski fjučersi uljane repice na Euronektu, porasli su sa 2,5 evra/t na 373 evra/t ili 318,27 dolara/ t. U Ukrajini je nastavljena žetva uljane repice, iako zbog kiša u centralnom i zapadnom regionu, stopa prinosa žetve stagnira.

Foto: Depositphoto/budabar
  • 181
  • 9
  • 0

Zbog talasa junske vrućine, posebno na zapadu Nemačke, stručnjaci Udruženja poljoprivrednih zadruga, kažu da je smanjena proizvodnja uljane repice (u odnosu na prethodni izveštaj za proizvodnju zimske repice) za 3,4%, odnosno na 2,97 miliona tona, što je 19 odsto manje nego prošle godine.

Avgustovski fjučersi uljane repice na Euronektu, porasli su sa 2,5 evra/t na 373 evra/t ili 318,27 dolara/ t. U Ukrajini je nastavljena žetva uljane repice, iako zbog kiša u centralnom i zapadnom regionu, stopa prinosa žetve stagnira. Od 16. jula, na 69,5% površine proizvedeno je 2,07 miliona tona uljane repice, sa prinosom od 2,3 t / ha. Ovo je niže u odnosu na 2,51 t/ha i 80% tretirane površine, na isti dan prošle godine, navodi Black Sea Grain.

Zbog manjeg sadržaja ulja, manja cena uljane repice

Usled toplote tokom zrenja, procenat ulja repice iz nove žetve u proseku iznosi 39 - 40% u sirovom stanju, u poređenju sa 43 - 44% u prethodnim godinama i minimalni zahtev za izvozne ugovore od 42%. Tako trgovci snižavaju cene za uljanu repicu nove žetve za 1,5%, zbog smanjenog sadržaja ulja za 1%. Kupovna cena domaće uljane repice ostaje u luci na istom nivou kao i prošle godine, odnosno, 393 - 395 dolara/ t ili 11.800-11.900 UAH (ukrajinskih hrivnji)/ t, ali proizvođači drže tržište u očekivanju rastućih cena, zbog žetve koja je manja nego prošle godine.

Cena kanole (kanadska uljana repica) sa GMO pala je u luci pre 335-338 dolar/ t ili 10.500-10.600 UAH/t, za nepostojanje potražnje sa tradicionalnog tržišta Pakistana jer je Kanada nakon zabrane izvoza uljane repice u Kinu povećala prodaju na Istočna tržišta. Usred poboljšanja vremena u kanadskim prerijama i pod pritiskom pada tržišne cene soje, cene uljane repice u Čikagu nastavljaju da padaju. Na početku nedelje opala je za 1,8%, odnosno na 442 CAD (kanadski dolar)/ t ili 338,18 dolara/ t. Međutim, povećanje temperature u narednih 7-10 dana u regionima proizvodnje soje u SAD i uljane repice u Kanadi, može pogoršati stanje useva, koji u junu nije dobio dovoljno vlage.

Egipat objavio tender za kupovinu pšenice za meljavu

Juče, 23. jula 2019. godine, održan je tender za mlevenu pšenicu, za isporuku 25. avgusta - 5. septembra 2019. godine. Podsećanja radi, na poslednjem tenderu od 17. jula 2019. godine, Egipat je kupio 60.000 tona žitarica iz Rusije po prosečnoj ceni od 215,54 američkih dolara/t za isporuku od 21. do 31. avgusta 2019. godine.

UkrAgroConsult promenio je izveštaj za rusku pšenicu, za 2019. godinu. Izveštaj je prilagođen zbog smanjenja prinosa i površina pod ovim usevom. Prema preliminarnim informacijama iz ruskog ministarstva poljoprivrede, 27,84 miliona hektara zasađeno je pšenicom (2% više u odnosu na 27,26 miliona hektara u 2018. godini).

Potrebno je napomenuti da prinos pšenice opada. Dok je pre nedelju dana bio uporediv sa nivoom iz 2018. godine, ova cifra zatim je pala na 1,2% u odnosu na prošlu godinu, do 16. jula (sa skoro istom žetvenom površinom od osam miliona hektara ili oko 30% završene žetve). U Rusiji je prinos pšenice i dalje u proseku dok je žetva, sada niža. Ona može da se poredi sa onom iz 2015. godine, kada je Rusija imala manjak ovog useva. Veći površine pod ovom žitaricom, moguće su na račun prolećne pšenice jer za sada ona uživa povoljne uslove rasta. Podsetimo, prolećna pšenica čini oko 26 - 28% ruske proizvodnje pšenice.

Rusija planira snabdevanje Kuvajta pšenicom i kukuruzom

Na sastanku predstavnika Savezne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Rosselkhoznadzor) sa kolegama iz Državne službe za poljoprivredu i vodne resurse Kuvajta, ruska strana objavila je interes za povećanje izvoza žitarica na kuvajtsko tržište. Rusija trenutno izvozi samo male količine ječma u ovu zemlju.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Cene uljane repice Fjučersi uljane repice Cene kanole Pad tržišne cene soje Prolećna pšenica


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zimski narcis