Pretraživanje tekstova
Trenutni uslovi u proizvodnji (toplo, suvo vreme) omogućavaju neometanu aktivnost cikada
Setva pšenice u regionu Južnog Banata još uvek traje, dok su usevi koji su posejani početkom oktobra u fazi dva ili tri lista razvijena. Vizuelnim pregledom je uočeno prisustvo cikade Psammotettix alienus koja je vektor virusa kržljavosti pšenice (Wheat Dwarf Virus - WDV), upozoravaju iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS).
"Ovaj virus je poslednjih godina često prisutan u našem regionu. Simptomi pomenute viroze se uočavaju u prolećnom delu vegetacije (april-maj), kao posledica jesenjih zaraza", navode iz PIS-a.
Iz ove službe poručuju da treba imati u vidu nekoliko činjenica:
Kako smo ranije pisali, cikade mogu da lete do 15 km. Kod njih ne postoji period inkubacije, već se virus prenosi na biljku posle svega nekoliko minuta.
Proizvođačima se preporučuje da pregledaju useve koji su nikli ili su u fazi nicanja. Prag štetnosti, odnosno brojnost cikade kada se preporučuje primena insekticida, prema podacima iz zemalja u okruženju, iznosi pet cikada/m².
Jedini insekticid registrovan za suzbijanje cikade u pšenici u našoj zemlji je Decis expert (deltametrin) 0,075 l/ha.
Izvori
Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja
Tagovi
Rani rok setve pšenice Cikada Razvoj cikade PIS Prag štetnosti Pregled useva Insekticid za cikade
Autorka
Više [+]
Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Treba znati da aronija (Aronia melanocarpa Elliot) formira tri vrste pupoljaka. Iz vegetativnog pupoljka, koji je sitniji i priljubljen uz letorast, razvija se list i mladar. Ali, iz mešovitog pupoljka, koji je krupniji razvija se mladar, a... Više [+]
Treba znati da aronija (Aronia melanocarpa Elliot) formira tri vrste pupoljaka. Iz vegetativnog pupoljka, koji je sitniji i priljubljen uz letorast, razvija se list i mladar. Ali, iz mešovitog pupoljka, koji je krupniji razvija se mladar, a potom cvast sa dosta belih cvetova. Međutim, postoje i generativni pupoljci, iz kojih se razvija cvet, a potom plod i ovi pupoljci su krupniji, okruglastog oblika. Inače, ovo je važno za raspoznavanje pupoljaka, koji nam umnogome olakšavaju rezidbu. Plod aronije sadrži 10 do 13 % fruktoznog šećera, do 1,5 % jabučne kiseline, 0,75 % pektina, vitamina C 2g do 3 g u sto grama ploda, citrina ili vitamina P (2 mg %), karotin, vitamin E, kompleks vitamina B, mineralne materije, amigdalin, kumarin, rutin, sorbit i druge značajne materije za ljudski organizam. Nastavak sledi. Stanko Nekić.