Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 23.01.2020. 18:00

Crnomorski region povećao proizvodnju uljarica i biljnih ulja

Proizvodnja uljanih biljaka povećana je u odnosu na prošlu godinu i u Rusiji, ali i Kazahstanu. Ovo je uticalo na povećanje zaliha i proizvodnju biljnih ulja.

Foto: Depositphotos/Rostovdriver
  • 155
  • 14
  • 0

Proizvodnja biljnih ulja u Rusiji, u septembru - novembru 2019/20., iznosila je skoro 1,8 miliona tona (+19,7%, na godišnjem nivou), izveštava UkrAgroConsult.

Proizvodnja suncokretovog ulja porasla je za 25,5% u odnosu na isti period prošle sezone dok je produkcija uljane repice porasla za 2,5%, a sojinog ulja pala za 8,4%.

Prema zvaničnim podacima o zalihama uljarica u ovoj državi od 1. decembra, one su više za 6,7% u odnosu na prethodni period. Zalihe suncokretovog semena bile su za 6% veće u odnosu na prošlu godinu.

Zalihe kazahstanske soje tri puta veće u odnosu na prošlu godinu

Odsek za statistiku, pri Ministarstvu nacionalne ekonomije Kazahstana, izveštava o sledećim parametrima, od 1. januara:

  • zalihe uljarica veće su za 1,79% u odnosu na godinu ranije;
  • količine ulja u semenu suncokreta (-1,2%), uljane repice (-34,4%), lanenog semena (-6,8), semena šafrana (-10,3%) i senfa (-48,3%);
  • rezerve soje gotovo tri puta veće u odnosu na prethodnu godinu, prenosi Black Sea Grain.

Turska uvezla više od milion tona suncokretovog semena

Turska je u januaru/novembru 2019. godine, uvezla 1,02 miliona tona suncokretovog semena, izveštava UkrAgroConsult.

Najveći potraživači uljarice bili su Moldavija, Rumunija, Rusija i Bugarska.

Uvoz ovog ulja iznosio je 489.000 tona, uključujući 370.000 t iz Rusije, 67.000 iz Bosne i 25.000 tona iz Bugarske.

Žito u Rusiji ima dobre uslove za zimsko mirovanje

U periodu od 11. do 20. januara temperatura vazduha u severozapadnom, centralnom, Volgovskom, južnom, severno kavkaskom saveznom okrugu i zapadnom Sibiru, bila je 7 - 11 °C iznad normale, navodi UkrAgroConsult.

U navedenim regionima, izuzev Sibira, bile su padavine (15 - 25 mm) u obliku snega, susnežice i kiše. Od 20. januara, snežni pokrivač primećen je u istočnom delu severozapadnog okruga, na severoistoku i većem delu južne polovine centralnog okruga, kao i u većem delu savezne oblasti Volga. Visina snežnog pokrivača varirala je od jednog do tri centimetra, do 10 - 25 cm. Tlo je smrznuto do dubine od 10 do 20 cm, čak i do 35 - 60 cm na jugu okruga Volga. Sneg se otopio u zapadnim delovima zemlje. Najniža temperatura zemljišta, na dubini od 3cm iznosila je -1 do 0 °C. Južni i severno kavkaski region, dobili su 5 - 10 mm padavina. Visina snežnog pokrivača iznosila je 5 - 10 cm.

Ozimo žito u zapadnom Sibiru bilo je pod snežnim pokrivačem u rasponu od 20 - 25 cm, u jugozapadnim predelima do 30 - 40 cm i više na većini drugih delova teritorije.

Biljke su u severozapadnom, centralnom, volgovskom, južnom, severno kavkaskom okrugu i zapadnom Sibiru imale odgovarajuće preduslove za ulazak u zimsku fazu mirovanja.

Ukrajina izvezla 16 miliona pšenice

Prema Državnoj fiskalnoj službi, izvoz žita iz Ukrajine u sezoni 2019/20., iznosio je 33,87 miliona tona do 20. januara 2020. To je 7,6 miliona tona više nego prošle godine, prenosi UkrAgroConsult.

U posmatranom periodu, raspodela izvoza po usevima bila je sledeća:

pšenica - 15,5 miliona tona,
ječam - 3,8 miliona tona,
kukuruz - 14,2 miliona tona,
raž - 5.000 tona,
brašno - 207.200 tona

Azerbejdžan postaje središte izvoza žita?

Azerbejdžansko tržište može postati zanimljiva ruta za plasiranje žita na Bliski Istok. Analitičari ističu da će se Iran najverovatnije uskoro vratiti na poziciju otkupa žita, a kaspijska luka možda neće moći da se nosi sa povećanom ponudom robe. Dakle, kopneni kanali transporta su metoda izbegavanja predviđenih teškoća, a to je domen gde Azerbejdžan može da pruži svoje usluge kao tranzitna tačka.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Biljna ulja Proizvodnja uljane repice Zalihe uljarica Izvoz ukrajinskog žita Raspodela izvoza Plasiranje žita Azerbejdžansko tržište


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić