• Žitarice i uljarice
  • 28.08.2019. 16:00

Crnomorsko tržište i dalje najvažnije u trgovini pšenicom

Američko Ministarstvo poljoprivrede, USDA, očekuje da će ruski izvoz pšenice, koji je počeo 1. jula ove godine dostići 34 miliona tona, što je pad u odnosu na 35,7 miliona, koliko je zabeleženo u prošloj godini.

Foto: Depositphoto/Friedamischke
  • 152
  • 21
  • 0

Rusija, najveći svetski izvoznik pšenice, nastavlja isporuku pšenice na Madagaskar nakon petogodišnje pauze, navodi se u ruskoj državnoj agenciji. Služba, zadužena za kvalitet snabdevanja žitom, odobrila je isporuku 32.500 tona pšenice na Madagaskar prošle nedelje. Američko Ministarstvo poljoprivrede, USDA, očekuje da će ruski izvoz pšenice koji je počeo u julu ove godine dostići 34 miliona tona, što je pad u odnosu na 35,7 miliona, koliko je zabeleženo u prošloj godini, navodi Black Sea Grain.

Saudijska Arabija otvara vrata crnomorskom uvozu žita

Organizacija za žitarice iz Saudijske Arabije, SAGO, otkupiće 10 odsto svojih godišnjih potreba za pšenicom od kompanija koje su pod upravom Saudijske Arabije a imaju sedišta u inostranstvu. Saudijski investitori moraju posedovati najmanje 51% ovakvih kompanija i trebali bi da budu u mogućnosti da proizvedu 5.000 tona pšenice u istoj zemlji kako bi ispunjavali uslove. Zainteresovane firme moraju biti registrovane u Ministarstvu zaštite životne sredine, vode i poljoprivrede kraljevine Saudijske Arabije, a SAGO će raspisati tendere dok cene moraju biti u skladu sa međunarodnim tržištima.

SAGO navodi da će ovog meseca ublažiti specifikacije štete od insekata za uvoz pšenice na svom sledećem tenderu, otvorivši vrata crnomorskom uvozu i ojačavajući veze sa Rusijom. Prošlog meseca takođe je započela sledeća faza prodaje sopstvenih fabrika za proizvodnju brašna, u okviru kojih će kvalifikovani ponuđači predstaviti svoje finansijske ponude.

Egipat kupio pšenicu na poslednjem tenderu

Najveći svetski uvoznik pšenice, GASC održaće tender za kupovinu pšenice za brašno, koja će biti isporučena od 1. do 10. oktobra 2019. godine. Podsećanja radi, na poslednjem tenderu od 15. avgusta 2019. godine, Egipat je kupio 295.000 tona pšenice iz Ukrajine i Rusije po prosečnoj ceni od 217,86 dolara/toni, za isporuku od 15. do 30. septembra 2019. godine, prenosi UkrAgroConsult.

Turska povećala carine na uvoz suncokreta

Turska je podigla svoju carinu na uvoz suncokreta sa 20% na 27% koja će se naplaćivati do 1. februara 2020. Prag minimalne carinske vrednosti, odnosno, referentna cena, ostaje 450 dolara/toni. U prethodnom periodu stopa carine povećana je sa 13% na 20% do 31. januara 2020, prenosi UkrAgroConsult.

Egipat je kupio 12.000 t suncokreta na tenderu

Egipatska državna uprava za snabdevanje, kupila je 12.000 tona suncokretovog ulja na tenderu održanom 22. avgusta 2019. Prema trgovinskim izvorima, suncokretovo ulje kupljeno je od kompanije ADM po ceni od 758 dolara/t, sa rokom isplate od180 dana, za isporuku od 10. do 30. oktobra.

U Ukrajini, za vreme žetve bez značajnih padavina 

Kada je reč o vremenskim uslovima u Ukrajini, u periodu žetve, velike vrućine bile su u periodu od 11. do 23. avgusta, bez značajnijih padavina. Obezbeđenost zemljišta vlagom bilo je u granicama normale. Konkretno, sadržaj vlage u površinskom sloju tla bio je zadovoljavajući, kako bi se zemlja pripremila za setvu ozimih žitarica i uljane repice.

Izuzetak su bile centralne, južne i jugoistočne regije koje su imale nedovoljnu ili gotovo iscrpljenu vlagu u oraničnom sloju. Uglavnom, većina useva nalazi se u dobrom stanju.

Žetva suncokreta u Mikolajevskom regionu

Od 20. avgusta, poljoprivrednici Mikolajevske regije završavali su žetvu ranih žitarica i leguminoza i započeli sa žetvom suncokreta. Suncokret se skida sa površine od 1,8 hiljada hektara. Prvih 2,8 hiljada tona semena, požnjeveno je sa prosečnim prinosom od 1,53 tone po hektaru. Pored toga, na 1,4 hiljade hektara skinuto je 2,3 hiljade tona žitarica sa prosečnim prinosom od 1,62 tone po hektaru. Ukupna površina pod kasnim žitom koje se žanje, iznosi 650 hiljada hektara, uključujući:

  • proso - 5,8 hiljada hektara;
  • heljda - 2,7 hiljada hektara;
  • kukuruz - 114,8 hiljada hektara;
  • sirak - 5,7 hiljada hektara;
  • suncokret - 488 hiljada hektara;
  • soja - 7,7 hiljada hektara

Uporedo sa žetvenim radovima, započela je i setva ozime uljane repice za žetvu 2020. godine pošto je površina već dostigla 27,9 hiljada hektara, a što je 41% od prognozirane.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žetva žitarica Setva ozmih žita Ruska pšenica Crnomorsko tržište Proizvodnja brašna Uvoz suncokreta Carine


Autorka

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Užina