Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU o GMO
  • 20.05.2017. 08:30

Crveno svetlo od EU za GMO kukuruz i pamuk

Evropski parlament je većinom glasova podržao dve rezolucije kojima ulaže prigovore na nacrte odluka Komisije o odobravanju stavljanja na tržište proizvoda, koji sadrže genetski modifikovan pamuk i kukuruz.

Foto: WikimediaImages/ Pixabay
  • 1.065
  • 83
  • 0

Evropski parlament je većinom glasova podržao dve rezolucije kojima ulaže prigovore na nacrte odluka Komisije o odobravanju stavljanja na tržište proizvoda koji sadrže genetski modifikovan pamuk GHB119 (BCS-GHØØ5-8) i genetski modifikovan kukuruz DAS-40278-9.

Posledice na biodiverzitet

Naime, u oba slučaja radi se o odobravanju stavljanja na tržište proizvoda koji sadržavaju GMO, sastoje se ili su proizvedeni od GMO-a. Za ostvarivanje boljeg prinosa i kukuruza i pamuka, genetska modifikacija ostvaruje efekat samo ako se upotrebljava sa ciljanom vrstom aktivne materije u biocidima.

Kod ove sorte GMO pamuka GHB119 (BCS-GHØØ5-8) radi se o genetskoj modifikaciji koja dovodi do tolerancije na herbicide, koji se temelje na glufosinat amoniju i koji dovodi do otpornosti na određene leptire nametnike. Naime, učinak ovog herbicida ima direktne posledice na biodiverzitet

Važna dobrobit građana i životne sredine

Kod sorte GMO kukuruza DAS-40278-9 radi se o genetskoj modifikaciji koja sadrži protein AAD-1, a koji je tolerantan na herbicide 2,4-D (2,4-diklorofenoksioctene kiseline) i AOPP (ariloksifenoksipropionata). U okviru sprovedenih istraživanja utvrđeno je kako postoji zabrinutost u vezi s rizikom teratogenog delovanja herbicida 2,4-D tokom razvoja zametka, pojave urođenih mana i endokrinog ometanja.

Foto: WikimediaImages/ Pixabay


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!