Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica
  • 09.06.2015. 08:30

Da li će kiše oprati kvalitet američke pšenice?

Ako se strahovi ostvare i kvalitet američke pšenice ovogodišnjeg roda bude lošiji, stanje bi moglo da dovede do velike potražnje za EU pšenicom na svetskim tržištima.

Foto: depositphotos.com/maxym
  • 100
  • 7
  • 0

Nakon izuzetno obilnih padavina koje su tokom maja zahvatile države, koje SAD smatra svojim žitnicama, zabrinutost u vezi sa kvalitetom ovogodišnje ozime pšenice počela je da obuzima američke proizvođače i analitičare. Višegodišnje suše u državama Kanzasu, Oklahomi i Teksasu gotovo da su nestale sa majskim kišama, koje su u Oklahomi i Teksasu pale u rekordnim količinama.

Nameće se pitanje: da li će nepovoljni vremenski uslovi uticati na kvalitet američkih useva ozime pšenice ili su to samo nerealni strahovi, čija je namera da se zatalasa stanje na tržištu žitarica?

Pažljivo praćenje stanja

Očekuje se da će vremenske prilike najveći uticaj imati na regije u kojima se žetva obavlja najranije. Smatra se da će tržište u idućem periodu itekako otvoriti oči da bi se pratile promene stanja kvaliteta američkih žitarica.

Ako se ti strahovi obistine i kvalitet ovogodišnjeg roda bude lošiji, moglo bi da dođe do velike potražnje za EU pšenicom na svetskim tržištima (zavisno od kvaliteta), koja je trenutno u prednosti zahvaljujući slabom evru. Zbog pomenutih padavina u američkim ravnicama, a u skladu s drugim El Ninjo godinama, trenutne vremenske prognoze pokazuju da možemo da očekujemo tipične El Ninjo uslove u nastavku leta.

Za američke države u kojima dominiraju ozimi usevi žitarica, to bi moglo da znači više prosečne nivoe padavina u narednim mesecima, što bi moglo da utiče na lošiji kvalitet robe, naročito kasnijih sorti pšenice.

Britanska hlebna pšenica

Nešto bliže kući, u Velikoj Britaniji u poslednjih nekoliko meseci, domaća hlebna pšenica postala je konkurentnija od uvozne nemačke A pšenice. Kao merilo kvaliteta, cena uvozne nemačke A pšenice deluje kao gornja granica cene britanske pšenice, ali se ista udaljavala od navedene granice u poslednjem periodu.

Ipak, to će verovatno podstaći povećanje korišćenja domaće hlebne pšenice u Velikoj Britaniji, gde postoji tražnja za njom.

Foto: depositphotos.com/maxym


Tagovi

Vremenske prilike Svetsko tržište žitarica El Ninjo Američka pšenica EU pšenica Stanje ozimih useva Žetva 2015 Kiše u Americi


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!