Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 10.02.2023. 15:00

Da li će se nastaviti rast cena žitarica i uljarica?

Posle rasta cena početkom nedelje, u četvrtak su pale. U Argentini beleže slabiju žetvu, a kasni im i setva kukuruza dok Australija i Rusija imaju rekordne prinose pšenice.

Foto: Depositphoto/YAYImages
  • 579
  • 113
  • 0

Kraj nedelje doneo je pad cene pšenice od tri evra po toni posle četiri dana rasta. U četvrtak se za tonu na pariškom MATIF-u trebalo izdvojiti 291,75 evra. Očekivalo se da će dostići granicu od 300 evra po toni, ali to se nije desilo.

Pad od 1,25 evra/t zabeležio je kukuruz čija je cena iznosila 287,75 evra/t. Uljana repica je posle pet dana poskupljenja doživela najveći pad od 6,5 evra/t na 547,75 evra/t. Po otvaranju berze u petak cene su ponovo pokazale slab rast.

Američka čikaška berza CBoT beleži cenu pšenice na fjučers tržištu za mart od 261,64 evra/t. Trenutno je u blagom padu. Slično se dešava i sa kukuruzom čija je vrednost 248,71 evra po toni. Za soju je skoro nepromenjena i iznosi 519,94 evra/t. Očekivao se silazni trend, ali je on zaustavljen lošom prognozom za žetvu u Argentini.

Cena ovasa je pala sa 247,93 na 244,40 evra/t.

Slabi izvoz pšenice iz Evropske unije, dok će oko 400 hiljada tona za alžirskog kupca isporučiti Rusija. Kada je u pitanju prognoza proizvodnje hlebne pšenice u EU za 2023., analitičari u "Strategie Grains" su ju povećali za 400.000 tona na 129,7 miliona tona u odnosu na 125,6 miliona tona u 2022. Za ovogodišnji rod kukuruza se očekuje 63,4 miliona tona što je povećanje u odnosu na prošlu godinu.

Vreme je u godini kada su cene niže (Depositphoto/budabar)

Cene pod La Nina uticajem

Izveštaj USDA nije pokazao značajnije promene. U fokusu je proizvodnja kukuruza i soje u Argentini koja se suočava s višegodišnjim delovanjem La Nina koja značajno umanjuje prognoze žetve. To utiče na globalno smanjenje zaliha ovih useva. Analitičari očekuju da će se to odraziti na dalji rast cena žitarica.

Žetva soje će biti 41 milion tona što je manje u odnosu na 45,5 miliona tona procenjenih u januaru. Berza Rosario je revidirala svoje prognoze naniže, na samo 34,5 miliona tona za soju i 42,5 miliona tona za kukuruz, izvestio je Agrarheute.

Brazilski poljoprivredni regulator, "Conab", je snizio svoje procene za drugi usev kukuruza u zemlji 2022-23. zbog mogućih kašnjenja setve usled nepovoljnih vremenskih prilika. U pokrajini Mato Groso do sada je zasejano 12 odsto od planiranog. Značajan deo površina će biti zasejano posle optimalnog roka.

Rekordi u Rusiji i Australiji

S druge strane, očekuju se rekordne žetve pšenice u Rusiji i Australiji, ali i u Brazilu. USDA je blago revidirala svoju procenu proizvodnje te žitarice u Rusiji na 92 miliona tona, u poređenju sa preko 100 miliona tona koje su prijavile ruske vlasti. Australija žanje rekordan rod od oko 38 miliona tona i očekuje se da će imati rekordnu izvoznu sezonu od 28 miliona tona.

Indija bi mogla produžiti zabranu izvoza pšenice, uprkos očekivanoj dobroj žetvi od 112 miliona tona, kako bi zaštitila lokalne zalihe. Zabrana bi mogla ostati na snazi do sredine 2024. godine.


Tagovi

MATIF CBoT USDA Cena pšenice Cena kukuruza Cena soje Cena uljane repice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.