Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korovi
  • 26.03.2020. 09:00

Da li korove u kukuruzu suzbijati pre ili posle nicanja?

U Srbiji je raširena praksa da se korovi suzbijaju posle setve, a pre nicanja kukuruza, jer su herbicidi za tu namenu jeftiniji. Posle nicanja biljaka i pojave širokolisnih i uskolisnih korova, neophodna je takozvana - korektivna zaštita.

Foto: Julijana El Omari
  • 3.828
  • 225
  • 0

U Srbiji se kukuruz svake godine gaji na velikim površinama. Korovi u kukuruzu su velika konkurencija gajenoj biljci. Oni onemogućavaju biljkama da se normalno razvijaju - od setve pa do berbe. Kukuruzu je za razvoj neophodno dosta svetlosti i toplote zbog čega se i gaji kao širokoredi usev, a taj međuprostor pogoduje rastu i razviću raznih korova, naročito u početnoj fazi razvoja, kada treba sprečiti konkurenciju korovskih biljaka.

Suzbijanje korova u kukuruzu nakon nicanja

U usevu kukuruza najveću rasprostranjenost i zastupljenost imaju širokolisne korovske vrste; običan štir, pepeljuga, divlji ladolež, palamida, poponac, a sve više se šire invazivne vrste kao što su ambrozija, čičak, lipica, kao i travne korovske vrste; divlji sirak iz semena i rizoma, pirevina, veliki muhar, sivi i zeleni muhar.

Pre nicanja dobro pripremite setvene površine

Suzbijanje korova se obavlja nakon setve, a pre nicanja tretiranjem zemljišnih herbicida, kao i nakon nicanja kukuruza, kao korektivna mera. Za herbicide koji se upotrebljavaju posle setve, a pre nicanja neophodna je dobra priprema setvenih površina i dovoljna količina kiše, koja bi trebalo da padne u prvih nedelju dana po tretiranju.

Priprema zemljišta za setvu kukuruza: Tvrda postelja - meki pokrivač

Proizvođači se uglavnom opredeljuju za ovaj termin zaštite, jer su herbicidi za ovu namenu jeftiniji u odnosu na korektivne herbicide posle nicanja. Preporuka je da se za ovo prskanje upotrebljavaju preparati na bazi acetohlora, C-metalhlora, pendimetalina, izoksaflutola.

Suzbijanje ciljanih korova efikasnije, ali i skuplje

Zaštita kukuruza posle nicanja kukuruza i korova smatra se rezervom u slučaju da ne uspe tretiranje posle setve, a pre nicanja kukuruza. Međutim, suzbijanje korova posle nicanja kukuruza ima prednosti u odnosu na tretiranja pre nicanja jer se ciljano suzbijaju najzastupljeniji korovi.

Šta činiti u slučaju rezistentnosti korova na herbicide?

Takođe, treba znati da su herbicidi iz ove grupe skuplji, a vremenski uslovi nepovoljniji kada treba štititi usev od izniklih korova.

Više zastupljeni herbicidi za suzbijanje korova nakon nicanja

U poslednje vreme, posle otkrića sulfonilurea herbicida, sve se više primenjuju herbicidi za prskanja posle nicanja korova i kukuruza. Dugogodišnjom upotrebom zemljišnih herbicida potiskivani su širokolisni korovi, a u isto vreme travnati (sirak, pirevina), pa zatim i višegodišnji širokolisni korovi (palamida, gorušica) dobili su više prostora. Pojavili su se i neki novi korovi kao abutilon, ambrozija, čičak.

"Prilikom prskanja posle nicanja, fenofaza razvoja biljke i broj listova kukuruza određuju koji će se herbicid primeniti u zaštiti. Za suzbijanje širokolisnih korova preparati na na bazi 2,4 D primenjuju se najkasnije do pet listova kukuruza, a preparati na bazi dikambe i dikambe + bentazon primenjuju se do šest listova kukuruza", savetuje Dragana Veljković, diplomirani inženjer zaštite bilja iz Beograda i dodaje da ukoliko se kukuruz nalazi u fazi preko šest listova, treba primeniti herbicide na bazi tembotriona i izoksadifen-etila.

Setva: Semena dovoljno, ali mogući nedostatak pesticida usloviće zakorovljene useve

"Za suzbijanje uskolisnih korova do šest listova kukuruza upotrebljava se preparati na bazi foramsulfurona, izoksadifen-etila i nikosulfurona i to u kasnijim fazama razvoja kukuruza."

Prilikom obavljanja agrotehničkih mera u narednom periodu, pridržavajte se uputstava nadležnih institucija za vreme zabrane kretanja, a u cilju suzbijanja širenja aktuelnog korona virusa. 


Tagovi

Korovi u kukuruzu Suzbijanje korova Uzgoj kukuruza Primena herbicida Korektivna zaštita Draga Veljković


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako nam se polako bliži proleće i porast temperature, uskoro možemo očekivati plodonosna tela različitih vrsta gljiva. Iako su neke vezane za određeno doba godine, druge se mogu naći čim padne prva kiša. Da li ste znali da se neke vrste gl... Više [+]